Atenție mare de unde cumpărați polița RCA

356
Atenție mare de unde cumpărați polița RCA - atentiemarepolitarca-1393444273.jpg

Articole de la același autor

Scandalul din jurul Astra, venit nu la foarte mult timp după cel în care a fost implicată și Euroins, îi face cu siguranță pe mulți să se întrebe cât de asigurați sunt de fapt și dacă, în cazul unui eveniment major, ar avea cui să-i bată la ușă pentru a-și recupera paguba. În cazul marilor companii doar instituțiile abilitate pot supraveghea și gestiona situația, sau cel puțin așa ar trebui, însă în cazul brokerilor ne putem lua și singuri măsuri de siguranță, iar lucrurile nu sunt deloc complicate. 
Polițele de asigurare RCA sunt cele mai cumpărare, așadar au existat și cel mai probabil vor mai exista diverși indivizi care să găsească tot felul de formule pentru a câștiga bani frumoși pe spatele șoferilor creduli. Cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalului în centrul căruia se află Astra, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) venea cu câteva recomandări prețioase pentru șoferi, dar și cu sfatul de a fi extrem de atenți de unde cumpărăm polițele: "ASF dorește să recomande atenție sporită la achiziționarea polițelor de asigurare auto RCA - asigurări obligatorii de răspundere civilă, în scopul prevenirii prejudiciilor cauzate de plata unor polițe false de asigurare".


Pași simpli de urmat
În primul rând, trebuie să fim atenți dacă societatea care eliberează aceste polițe, direct sau prin intermediul brokerilor, este autorizată de ASF în acest scop. Doar 11 societăți sunt autorizate să practice asigurarea RCA: ABC Asigurări - Reasigurări, Allianz - Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom Vienna Insurance Group, Euroins România, Astra, Omniasig Vienna Insurance Group, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa și City Insurance.
Înainte de a semna o poliță RCA trebuie să verificăm îndeplinirea mai multor condiții, subliniază reprezentanții ASF: la încheierea asigurării obligatorii RCA, asigurătorul este obligat să emită polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă a vehiculelor (RCA), vigneta, documentul internațional de asigurare (Cartea Verde), respectiv chitanța în cazul în care plata se efectuează cu numerar. Apoi, trebuie să verificăm dacă polița de asigurare RCA conține informații despre părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire, prima de asigurare, clasa bonus - malus, datele tehnice reale ale vehiculului (numărul de înmatriculare / înregistrare, numărul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum și statele în care acest document are valabilitate, pentru a ne asigura de  corectitudinea datelor din poliță. 
La fel de important, șoferii sunt sfătuiți să utilizeze, ori de câte ori este necesar, baza de date CEDAM disponibilă pe pagina de internet a ASF. Prin accesarea CEDAM se poate verifica existența în baza de date a poliței achiziționate anterior (dar nu mai devreme de cinci zile de la data încheierii poliței RCA), precum și existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru un anumit vehicul, numele societății de asigurare care a emis polița, identificarea prejudiciilor asociate polițelor valabile începând cu anul 2008.
"În lipsa unei polițe valide, Fondul de protecție a victimelor străzii va suporta prejudiciile în cazul unui accident, urmând să recupereze sumele acordate drept despăgubire de la persoana vinovată de producerea accidentului. Mai mult, dacă autovehiculul este depistat fără o poliță RCA valabilă, proprietarul este sancționat cu amendă", mai subliniază reprezentanții ASF.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7657 secunde