Atenție, români! Prețul gazelor ar putea crește cu 10% de la 1 aprilie

118
Atenție, români! Prețul gazelor ar putea crește cu 10% de la 1 aprilie - gaze-1572028084.jpg
Prețul reglementat al gazelor ar putea crește cu circa 9-10% de la 1 aprilie 2020, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare pe care îl pregătesc autoritățile române, potrivit unor surse din sectorul energetic.


Noul calendar de liberalizare agreat de autoritățile române și Comisia Europeană prevede că piața de gaze va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, însă, între 1 aprilie 2020 și 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziție.


În acest interval tranzitoriu, 50% din necesarul consumatorilor casnici și al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, la prețul plafonat de 68 de lei pe MWh, iar 50% din gaze vor fi achiziționate de pe piața liberă.


"Dacă se va aplica acest 'gas release', de la 1 aprilie 2020 va fi o scumpire de 9-10%, la prețurile care sunt acum pe bursă", spun surse din sectorul energetic.


România are termen 26 decembrie pentru a prelua în legislație noul calendar de liberalizare a pieței gazelor. Aceasta după ce, în cadrul unei proceduri de infringement, ca urmare a OUG 114/2018, țara noastră a primit de la Bruxelles o amânare de trei luni pentru a nu fi trimisă în fața Curții Europene de Justiție.


Piața de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021, inclusiv la consumatorii casnici, spunea Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, în urmă cu două săptămâni.


"Va fi o liberalizare completă la 1 aprilie 2021 la gaze și la 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piața angro, cât și pe cea de retail, adică și la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, într-o conferință de specialitate.


Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toți participanții la piață, precum și de Comisia Europeană.


"Nu mai are niciun rost să păstrezi piața reglementată pe segmentul de retail, dacă piața angro este liberalizată. Am discutat cu toți actorii din piață și cu Comisia Europeană și toată lumea a fost de acord că nu este o abordare sănătoasă să menții prețurile reglementate la consumatorii finali casnici, dacă ai o piață liberă pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferențe în plus și minus, care trebuie reglate și care influențează concurența. Scopul este să avem concurență, iar furnizorii mari și cei mici să se concureze în piață, ceea ce se poate realiza doar în condițiile unei piețe liberalizate complet", a explicat Bege.


ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanță, pentru o perioadă limitată, în caz de urgențe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.


Responsabilii din energie merg pe două planuri pentru a fi siguri că acest lucru se va îndeplini: acest calendar va fi legiferat fie prin Lege, în Parlament, fie prin Ordonanță de Urgență, în cazul în care lucrurile sunt blocate în forul legislativ.


"Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanță de urgență, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene", a arătat reprezentantul ANRE.


Dacă România nu rezolvă aceste probleme în termenul acordat de Comisia Europeană, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeană de Justiție.


Sursă: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7186 secunde