Ați declarat impozitul pe construcții?

191
Ați declarat impozitul pe construcții? - atideclaratimpozitulconstructii-1432222847.jpg

Articole de la același autor

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați reamintește contribuabililor că, până la data de 25 mai 2015, au obligația declarării impozitului pe construcții. Până la aceeași dată contribuabililor le revine obligația plății primei rate din impozitul pe construcții aferent anului 2015.

Începând cu anul 2015, cota de impozitare în cazul impozitului pe construcții a scăzut de la 1,5% la 1%. Au fost aduse modificări Codului Fiscal, începând cu acest an, și în privința elementelor ce se scad din baza impozabilă.

Contribuabilii obligați la plata impozitului pe construcții sunt:

- persoanele juridice române cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și celelalte persoane juridice fără scop patrimonial;

- persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;

- persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.

În cazul operațiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operațiunilor de leasing operațional, calitatea de contribuabil o are locatorul.

Construcțiile sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr.2.139/2004, cu modificările ulterioare.

Baza de impozitare este reprezentată de valoarea construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31.decembrie a anului anterior, evidențiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor menționate la art.296 indice 34 din Codul Fiscal. Elementele care se scad din baza impozabilă sunt menționate la articolul 296 indice 35 din Codul Fiscal.

Impozitul pe construcții se calculează și se declară până la data de 25.mai inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul în formularul

100 " Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat". Plata acestui impozit se face în două rate egale, astfel: 50% până la data de 25.mai, inclusiv; 50% până la data de 25.septembrie, inclusiv.

Impozitul pe construcții reprezintă venit al bugetului de stat. Cheltuiala cu impozitul pe construcții este cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 20 Mai 2015
Stire din Economie : Campionul invențiilor… fiscale
Joi, 30 Aprilie 2015
Stire din Social : Ce program au ghișeele SPIT
Pagina a fost generata in 0.6037 secunde