Avantajele adoptării monedei euro

209

Articole de la același autor

Avantajele monedei euro sunt variate și se fac resimțite la diferite scări, de la nivel individual și de companie până la scara întregii economii, afirmă Comisia Europeană. Printre acestea se numără:

- Prețuri stabile: În anii 1970 și 1980, s-au înregistrat rate ale inflației foarte înalte, unele chiar de 20% sau mai mult, în numeroase țări din UE. Pe măsură ce aceste țări au început să se pregătească pentru moneda euro și odată cu introducerea acesteia, nivelul inflației din zona euro a fost, în medie, sub 2%. Stabilitatea prețurilor înseamnă că sunt protejate puterea de cumpărare a cetățenilor și valoarea economiilor lor.

- O piață mai transparentă și mai competitivă: Euro contribuie la transparența prețurilor pe piața unică. Consumatorii pot să compare cu ușurință prețurile la nivel transfrontalier și să găsească cel mai bun preț pentru un anumit produs sau serviciu. Transparența sporită a prețurilor stimulează totodată concurența între magazine și furnizori, punând presiune asupra prețurilor în sensul scăderii lor.

- Costuri de călătorie mai mici: În zona euro a dispărut costul schimbului valutar la granițe, călătoriile devenind astfel mai ieftine și mai simple.

- Mai multe schimburi comerciale transfrontaliere: În zona euro companiile nu trebuie să lucreze cu monede diferite. Înainte de introducerea monedei euro, o companie trebuia să țină seama de riscul fluctuațiilor de curs valutar, iar costurile schimbului valutar erau estimate la 20-25 de miliarde de euro pe an în UE. Faptul că nu mai există riscuri și costuri valutare facilitează comerțul transfrontalier în interiorul zonei euro. Companiile nu doar beneficiază de o piață internă mult mai mare, ci își și pot găsi mai lesne noi furnizori care oferă servicii mai bune sau costuri mai mici.

- Mai multe schimburi comerciale internaționale: Zona euro este totodată un bloc comercial mare și deschis. Afacerile în moneda euro sunt astfel o propunere atractivă pentru alți parteneri comerciali, care pot accesa o piață mare folosind o singură monedă. Și companiile din zona euro sunt avantajate deoarece pot face exporturi și importuri în cadrul economiei mondiale cu ajutorul monedei euro. Se reduce astfel riscul de pierderi cauzate de fluctuațiile valutare la nivel mondial.

- Acces mai ușor la capital: Moneda euro a dat un mare avânt integrării piețelor financiare din zona euro. Capitalul circulă mai ușor deoarece au dispărut riscurile de schimb valutar. Această situație permite investitorilor să circule capitalul către acele părți ale zonei euro în care poate fi folosit cel mai eficient.

Apartenența la zona euro înseamnă mult mai mult decât folosirea aceleiași monede. Înseamnă apartenența la o comunitate bazată pe responsabilitate, solidaritate și beneficii reciproce. Trebuie subliniat și că beneficiile monedei euro nu sunt necondiționate și depind de capacitatea unui stat membru de a funcționa fără probleme în uniunea economică și monetară, pe baza unor politici solide. Pregătirea temeinică pentru aderarea la zona euro este esențială.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3843 secunde