Bancherii estimează o creștere economică de doar 0,7% în 2012

178
Bancherii estimează o creștere economică de doar 0,7% în 2012 - ghiseu-1346319857.jpg

Articole de la același autor

Revenirea economică modestă de până acum și condițiile adverse de pe piețele externe și interne i-au determinat pe bancheri să modifice estimarea de creștere economică pe termen scurt și mediu. "2012 va aduce României cea mai severă secetă din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra creșterii economice și inflației. Pe lângă aceasta, mediul extern rămâne unul advers iar încrederea agenților economici și a consumatorilor din Zona Euro nu prezintă semne de redresare", a declarat analistul Florin Eugen Sinca, cu ocazia prezentării raportului "România: În viteza întâi" realizat de către echipa BCR Cercetare.

Cum aproximativ 50% din exporturile României au ca destinație Zona Euro și peste 80% din investițiile străine directe primite de România pornesc din aceste țări, reprezentanții BCR estimează o creștere economică de 0,7% în 2012 și 1,9% în 2013, în scădere față de estimările anterioare.

Pentru finele anului 2012 bancherii estimează o rată a inflației de 4%, la limita superioară a țintei BNR. "Creșterea prețurilor produselor agroalimentare atât pe plan intern cât și extern precum și majorarea unor prețuri administrate sunt principalii factori inflaționiști din perioada imediat următoare. Totodată, nu excludem ieșirea temporară a inflației din ținta BNR în această toamnă sau la începutul anului viitor. Prin urmare, considerăm că BNR este mai dispusă în prezent să favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflaționiste", a spus Florin Eugen Sinca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6207 secunde