E foame de bani!

Bancherii te taxează și când îți plătești ratele, și când economisești

333
Bancherii te taxează și când îți plătești ratele, și când economisești - 7c6e085c69ac9575fb051f82ad533b96.jpg

Articole de la același autor

Nu mai pot prinde clienții în plasa creditelor "relaxate". Restanțele la împrumuturile date în anii trecuți cresc în continuu. Este clar - băncile autohtone nu trec printr-o perioadă prea bună. Din (ne)fericire, există soluții, care mai de care mai bizare și, uneori, mai aberante.

Vârful de lance este comisionul, acest adevărat AK-47 al pieței bancare, o armă de distrugere în masă, responsabilă pentru nouă din zece restanțe și înregistrări în baza de rău-platnici a Biroului de Credite.
Ca să combată criza, bancherii au mărit substanțial numărul de comisioane, taxând acum clienții pentru orice operațiune, fie că este vorba de retrageri sau depuneri de numerar, încasări de salarii sau plata ratelor. Dacă miști bani, plătești.
Banca Comercială Română (BCR), spre exemplu, percepe un comision de un leu la alimentarea cu lei a contului curent. Pentru depuneri în conturile altor persoane, taxele variază între 4 și 20 lei, pentru moneda națională. La euro, indiferent de suma depusă în alte conturi, comisionul este de trei euro, potrivit listei oficiale de taxe și comisioane a băncii.
"Când vine vorba de cash, lucrurile stau mai bine, chiar dacă e penibil să taxezi clientul care depune bani, în condițiile în care te poți folosi de ei, ca bancă. Mai grav este că unele bănci taxează și plățile prin virament, în care intră și plata salariilor pe card. Practic, clienții indirecți ai băncii sunt taxați pentru că își iau salariul", a comentat, pentru Cuget Liber, un bancher constănțean.
Alte bănci, ca ING, se mulțumesc să taxeze doar retragerile de numerar din conturile curente. La contul în lei, clienții plătesc un comision de 0,2% când scot bani de la un bancomat al băncii, respectiv 0,5% plus 2,5 lei când folosesc ATM-ul altei instituții financiare. Costurile sunt completate de o taxă de deschidere a contului, de 20 lei, dublată de o taxă lunară de administrare, în valoare de 2 lei. Emiterea cardului atașat contului costă 14 lei, la care se adaugă și o taxă anuală de 28 lei, tot pentru administrare.
Nu doar băncile mari apelează la astfel de comisioane. Și unitățile de talie medie, care mai suportă și povara investițiilor făcute, trebuie să recupereze cumva banii.
Credite Europe Bank percepe un comision de 0,1% pentru depunerile de numerar, sumele minime acceptate fiind de 2 lei, respectiv 4 euro. Plățile prin virament către alte bănci se taxează cu sume cuprinse între 3 și 30 lei, pentru moneda națională. Pentru euro, taxa este variabilă - 15 euro pentru sume mai mici de 2,500 euro, respectiv 0,25% - 0,5% pentru sume mai mare, potrivit datelor de pe pagina de web a băncii.
Raiffeisen Bank percepe un comision de 3-7 lei clienților care primesc bani în cont prin ordin de plată, ceea ce include și plata salariilor. În același timp, banca nu taxează depunerile de numerar.
Și plata ratelor la credit se consideră o alimentare a contului curent, o depunere de bani, motiv pentru care clienții plătesc în plus încă 1-5 lei, în funcție de bancă.
Aceste comisioane sunt abu-zive, spun cei care supervizează sectorul bancar, și denotă o adevărată foame de bani a bancherilor, care se văd acum în situația de a recupera ce-au pierdut de pe urma recesiunii.
În multe cazuri, comisioanele practicate la ghișeu sunt de-a dreptul descurajante, ținute la cote ridicate doar ca să îi forțeze pe clienți să folosească instrumentele "moderne" de plată, cum ar fi POS-urile sau internet banking-ul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9899 secunde