Energeticienii de la CNE Cernavodă sunt așteptați cu salarii grase în Bulgaria și Canada

1585
Marian Dană, liderul Sindicatului Liber CNE Cernavodă, a declarat pentru cotidianul "Cuget Liber", că organizația sa ia în calcul toate variantele de protest, "inclusiv declanșarea grevei generale", dacă guvernul va tăia salariile lucrătorilor din companiile cu capital majoritar de stat.
"Este irațional să se reducă salariile într-o societate profitabilă, care se situează în rândul celor mai performante centrale nucleare din lume", a afirmat liderul de sindicat. El a amintit faptul că, potrivit statisticilor publicate de către McGraw Hill Companies, în revista Platts Nucleonics (ediția din luna februarie 2010), Unitatea 1 - CNE Cernavodă a ocupat, în anul 2009, poziția 1 în topul centralelor CANDU din lume, cu un factor mediu de capacitate de 100,1%. De asemenea, acest factor de capacitate realizat o plasează pe locul 12 din numărul total de 436 reactoare nucleare în exploatare.
Diminuarea cu 25% a salariilor la CNE Cernavodă va face ca bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate și cel de șomaj să încaseze cu 25% mai puțin, lună de lună, a explicat Marian Dană.
"Este o măsură anti-economică. Dimpotrivă, guvernul ar trebui să încurajeze compania noastră să producă mai mult. Reducerea salariilor va stimula plecarea forței de muncă în străinătate. Abia s-a reușit stabilizarea ei prin creșterea veniturilor. Specialiștii noștri sunt deja curtați de firmele străine care lucrează în domeniul energiei nuclear-electrice, în Bulgaria, precum ADB și ALSUM. Canadienii vor și ei să-i ia cu familii cu tot. Au grupuri energetice de tip CANDU, care au fost închise și, ulterior, retehnologizate. Acum au nevoie de oameni pregătiți să le exploateze. Românii sunt tocmai buni, pentru că au experiență în operarea cu tehnologia CANDU. Vor fi primiți cu brațele deschise, pentru că în felul acesta companiile canadiene scapă de costurile foarte mari cu pregătirea forței de muncă" - a declarat liderul de sindicat.
Anul 2009 a fost al treilea an consecutiv în care CNE Cernavodă a obținut un factor de capacitate de peste 90%. Performanțele U 2 sunt aproape de cele ale U1, în 2009 înregistrându-se un factor de capacitate de 90,6% și un factor mediu pe ultimii doi ani de 93,8%.
În anul 2009, cele două unități au livrat 10.819.832 MWh în sistemul energetic național, asigurând astfel aproximativ 18% din consumul de electricitate al țării.
În Sindicatul Liber CNE Cernavodă sunt înscriși circa 800 de lucrători de la cele două unități de producție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.499 secunde