Băncile se îngrașă pe banii contribuabililor

559
Băncile se îngrașă pe banii contribuabililor - 5c55b47eebd2f6b24d90567ee8606a4b.jpg
Nu mai există nicio îndoială că statul român se va încadra în deficitul bugetar de 6,8% din PIB, pentru 2010, așa cum s-a angajat față de creditorii externi (FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială). Deja, pe primele 10 luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a coborât la 4,6%.
Datele făcute publice de Ministerul de Finanțe arată că instituțiile centrale și locale s-au întins mai mult decât plapuma și au cheltuit 23,7 miliarde lei peste veniturile încasate de la contribuabili. Acest comportament bugetofag este o mană cerească pentru băncile comerciale. De doi ani de zile, de la izbucnirea crizei economice, statul este clientul lor cel mai bun și sigur. Nu trebuie să ne mirăm că, în aceste condiții, piața creditului continuă să fie prohibitivă pentru agenții economici, din cauza dobânzilor mult prea mari.
Veniturile intrate la bugetul general consolidat au crescut cu 4,3%, față de perioada similară din 2009, ajungând la 136,8 miliarde lei. Pentru întreg anul 2010, sunt prevăzute încasări de 166,8 miliarde lei. Planul este realizat, deja, în proporție de 82,1% și va fi îndeplinit 100%, până la Revelion, prognozează Ministerul Finanțelor.
Problema este că această creștere de 4,3% a veniturilor la buget e nesănătoasă, toxică pentru economie și populație. Ea nu izvorăște din relansarea afacerilor, din saltul veniturilor societății, ci din supraimpozitarea lor. Încasările din TVA au fost mai mari cu 10,3%, cele din accize, cu 11,5%, iar cele nefiscale, cu 21,4%, dar nu pentru că ar fi crescut consumul.
Dimpotrivă, acesta a scăzut dramatic, fapt reflectat și de încasările bugetare. Iată, cele din impozitul pe venit sunt mai mici cu 3,6%, cele din impozitul pe profit, cu 6,6%, iar contribuțiile de asigurări sociale, cu 5,5%.
În ciuda tuturor măsurilor de austeritate, statul a cheltuit cu 2,5% mai mult (160,5 miliarde lei în total). Cum explică Ministerul de Finanțe această anomalie? Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 15%, pentru că au fost plătite datoriile acumulate din anii precedenți. Cheltuielile cu asistența socială au sporit, la rândul lor, cu 8%, ca urmare a creșterii numărului șomerilor. Pe de altă parte, statul a fost nevoit să achite facturile restante din anii trecuți, îndeosebi în domeniul sănătății, ceea ce a dus la creșterea cu 2,3% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile.
Pozitivă este majorarea cu 159% a cheltuielilor pentru programele cu finanțare UE, ceea ce înseamnă că a crescut contribuția statului la atragerea fondurilor europene.
Pe ansamblul celor 10 luni, cheltuielile de personal au fost mai mici cu 6,7% față de cele înregistrate în aceeași perioadă din 2009, pentru că restructurarea sectorului bugetar a început târziu.
Statul a cheltuit 22,5 miliarde lei (4,4% din PIB) pentru investiții (finanțate din surse interne și externe), cu mult sub nivelul la care se angajase prin legea bugetului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 29 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Avicola Lumina, cea mai tare-n ouă!
Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Un nou terminal de GPL în portul Midia
Vineri, 26 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Un concurs cu 960 de premianți
Pagina a fost generata in 6.6547 secunde