BNR susține eforturile pentru recuperarea Tezaurului românesc sechestrat de autoritățile ruse

234
BNR susține eforturile pentru recuperarea Tezaurului românesc sechestrat de autoritățile ruse - bnrsustineeforturilepentrurecupe-1624471039.jpg

Articole de la același autor

La Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al Bănci Naționale a României a fost lansat volumul „Destinul tezaurului românesc. Argumente din arhivele ruse". Apărut în Editura „Oscar Print”, sub semnătura dr. Ilie Schipor, fost diplomat în capitala Federației Ruse, volumul reunește 162 de documente, dintre care 120 inedite, identificate de autor în arhivele rusești și obținute de la instituțiile deținătoare în fotocopii autentificate.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, Mugur Isărescu - guvernatorul BNR a declarat: „A dezbate problema Tezaurului evacuat la Moscova este o responsabilitate a tuturor instituțiilor care și-au pierdut averea în 1916 și 1917, dar și a istoricilor, care, după 1990, au avut posibilitatea să se pronunțe indiferent de felul în care se desfășurau demersurile din punct de vedere politic și diplomatic. Noi credem că trebuie să continue cercetarea și documentarea în arhive, fototeci și biblioteci. (…) Problema tezaurului românesc declarat sechestrat de autoritățile ruse sine die în Rusia rămâne astăzi la fel de actuală ca acum un secol. Noi vom susține eforturile pentru recuperarea acestuia, punând la dispoziția celor interesați toate dovezile documentare și juridice pe care le deținem și prezentând argumentat și obiectiv felul în care o chestiune de natură tehnică, perfectată într-un context special, decurgând din termenii Tratatului de alianță și ai convenției militare semnate de România cu puterile Antantei în august 1916, a fost transferată în sfera politicului și folosită de guvernul sovietic ca element de presiune în relațiile sale cu România. (…) În final, reafirm că tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate.” (I.T.C.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4267 secunde