Breasla bucătarilor și cofetarilor are o nouă promoție de maeștri în arta culinară

2080
Cooking-show-urile de televiziune cu Jamie Oliver și Dan Chișu i-au făcut pe oameni să prețuiască mai mult arta culinară. Consumatorii au devenit mai interesați de ceea ce și cum mănâncă, mai preocupați de alimentația sănătoasă, mai atenți la cei ce muncesc în bucătăriile restaurantelor.

Examen între cratiță și cuptor
Breasla bucătarilor are de câștigat. Lumina reflectoarelor s-a oprit asupra sa, aducându-o în prim plan. Stăpânirea rețetarelor, alegerea alimentelor de bază și ingredientelor, tehnicile de prelucrare, fierbere, coacere, prăjire, înăbușire, călire, dospire, ungere și-au redobândit statutul de artă, de știință în ochii consumatorilor. Cei ce dețin aceste cunoștințe și deprinderi sunt altfel priviți și prețuiți, obținând statutul de maeștri, de vedete în industria restaurantelor.
La finalul săptămânii trecute, în Sinaia, o nouă serie, de 52 de bucătari și cofetari, dintre care 4 din județul nostru, au susținut examenul de maestru în arta culinară. Șef al comisiei de examinare a fost Andrei Dumitrescu, președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din Turism - Filiala Litoral.
"Participanții, bucătari cu minimum 10 ani vechime în meserie, au fost supuși unor probe dificile. Testul scris a fost deosebit de complex. El a cuprins întrebări privind legislația, igiena și sănătatea alimentară, rețetarele, tehnicile de preparare și multe altele. La proba practică impusă, participanții au preparat un
meniu compus din trei feluri de mâncare, pentru o singură persoană. La cea de a doua probă practică, ei și-au pus în valoare fantezia, iar preparatele ieșite din mâinile lor au făcut obiectul unei expoziții" – a declarat Andrei Dumitrescu.

Revoluție în bucătărie
Titlul de maestru bucătar se obține cu dificultate, după cel puțin un deceniu de muncă, de pregătire practică, dar și teoretică. Cel ce candidează la acest statut trebuie să cunoască o sumedenie de rețetare pe de rost, să fi studiat numeroase tratate de specialitate și cărți de bucate. "Dacă îi spui unui maestru bucătar să prepare cerb cu căpșuni pentru 10 persoane, el trebuie să aibă în minte rețeta, modul de preparare, să știe de ce cantități de alimente e nevoie și cât este gramajul ce ajunge în farfuria consumatorului" – explică Dumitrescu.
Ce avantaje conferă titlul de maestru? Au de câștigat atât bucătarul, cât și patronul restaurantului, afirmă președintele filialei. Un maestru bucătar câștigă de cel puțin două ori mai mult decât un bucătar simplu, salariul său variind între 1.000 și 3.000 de euro. Pe de altă parte, restaurantul pe ușa căreia stă scris numele unui maestru bucătar atrage mai mulți clienți.
Printre cei ce pătrund în breasla maeștrilor sunt foarte mulți tineri. Prin ei, gastronomia românească dobândește vigoare, fantezie, creativitate. Industria turistică națională, acuzată multă vreme pentru calitatea serviciilor sale, are nevoie de o adevărată revoluție în bucătărie, care nu poate fi făcută fără oameni pasionați, bine pregătiți, dornici să învețe mai mult, dar și bine plătiți.
La începutul lunii iunie, Asociația Bucătarilor și Cofetarilor din Turism - Filiala Litoral va organiza un regal gastronomic, pentru a marca începutul sezonului estival pentru arta culinară românească.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7776 secunde