Se ascute competiția între porturile de la Marea Neagră

Bulgaria investește 230 milioane euro în terminalele de containere de la Varna și Burgas

655

Articole de la același autor

Porturile de la Marea Neagră se întrec în a-și extinde capacitățile de operare a mărfurilor containerizate. Două forțe le determină să investească în această direcție. În primul rând, este vorba de expansiunea containerizării în transportul general de mărfuri. Avantajele economice ale acestei metode au dus la nașterea unei flote mondiale de nave portcontainer, la apariția unei rețele internaționale de terminale de operare a containerelor, la dezvoltarea industriei echipamentelor și navelor specializate, la crearea unor sisteme logistice moderne, precum cel intermodal.
O a doua forță o reprezintă concurența. Porturile importante de la Marea Neagră - Constanța, Novorossiysk, Odessa, Burgas, Varna, Samsun, Batumi și Poti – se străduiesc să câștige o cotă cât mai ridicată pe piața transportului containerizat de la Marea Neagră. Mulți ani va conduce detașat Constanța, care grație investițiilor și adâncimii danelor sale, a dobândit statutul de platformă de distribuție a containerelor în bazinul Mării Negre.
Competiția este deschisă. În fiecare an, intră în exploatare noi capacități de operare, iar danele sunt dragate pentru a primi nave tot mai mari. Guvernul Bulgariei a anunțat că a obținut un împrumut de 230 milioane euro, de la Banca de Dezvoltare Internațională a Japoniei, pentru construcția terminalelor de containere din porturile Varna și Burgas. Ministrul bulgar al transporturilor, Petar Mutafchiev, a declarat că investițiile vor fi finalizate în 2014. Viitoarele capacități vor fi capabile să opereze un volum de mărfuri de șase ori mai mare decât în prezent. Conform estimărilor, terminalul de containere din Varna va opera 158.000 de containere în acest an, față de circa 100.000 în 2007. Spre comparație, Portul Constanța a derulat un trafic de 1.411.370 containere în cursul anului trecut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5692 secunde