Camerele agricole, aceeași Mărie cu altă pălărie

1566
Camerele agricole, aceeași Mărie cu altă pălărie - 7f9cd351d41d602f8ce607d8fa828270.jpg
Zilele acestea, Oficiul Județean de Consultanță Agricolă (OJCA) Constanța este în plină reorganizare. Săptămâna trecută, Consiliul Județean Constanța (CJC) a aprobat hotărârea privind înființarea Camerei Agricole locale, care va prelua funcțiile, patrimoniul și personalul de la OJCA Constanța.
Discuțiile cu privire la înființarea camerelor agricole, pentru apropierea autorităților de fermieri, au început de câțiva ani buni și multe proiecte legislative pe această temă au fost uitate în Parlament. Anul trecut, în toamnă, legea descentralizării s-a împotmolit din cauza protestelor angajaților de la Agenția Domeniilor Statului, care urma să se desființeze.
Totuși, la sfârșitul lui 2009, guvernul a făcut în grabă o hotărâre prin care Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA) și oficiile județene subordonate erau reorganizate și redenumite camere agricole. H.G. 1.609 din 16 decembrie 2009 privind înființarea camerelor agricole județene a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 30 decembrie 2009.
Pe 17 februarie 2010, CJC s-a supus deciziei de la București și a aprobat înființarea Camerei Agricole Constanța. Astfel, potrivit Hotărârii 42, noua instituție va avea personalitate juridică și se va afla în subordinea CJC și în coordonarea tehnico-metodologică a Agenției Naționale de Consultanță Agricolă (ANCA).
"Personalul va fi același ca și în cazul vechiului oficiu județean. Instituția încă nu este complet reorganizată, urmează să se definitiveze structura, precum și funcțiile asumate, zilele următoare. De asemenea, vor trebui restructurate și cele 15 centre locale pe care le avem în subordine", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", Florian Mustăciosu, purtătorul de cuvânt al OJCA Constanța.
Potrivit H.G. 1.609/16.12.2009, atribuțiile camerelor agricole județene vor consta în formarea profesională a fermierilor, informarea și asigurarea serviciilor de consultanță pentru lucrătorii din agricultură și domeniile conexe, sprijinirea asocierii, asigurarea de asistență tehnică la întocmirea documentației pentru accesarea fondurilor europene, precum și organizarea de seminare, simpozioane, târguri, expoziții și manifestări științifice de profil.
"Practic, vom avea același atribuții ca în trecut, nu s-au făcut modificări esențiale. Numai că vom funcționa sub un alt nume și în loc de doi șefi, vom avea trei: MADR, ANCA și CJC", a explicat Liliana Panaitescu, directorul coordonator al OJCA Constanța, viitoare Cameră Agricolă.
Finanțarea Camerei Agricole Constanța se va asigura din venituri proprii, subvenții de la bugetul de stat, precum și din alte surse legal constituite. Structura serviciilor specifice prin care se constituie veniturile proprii ale instituției, cuantumul tarifelor și modalitățile de încasare și utilizare a fondurilor se vor aproba prin hotărâri ulterioare ale CJC.
Pentru acest an, în conformitate cu prevederile Legii 11/2010, din bugetul MADR, Camera Agricolă a județului va primi 1,24 milioane lei.
Însă, până la sfârșitul lui martie 2010, "noua" instituție ar mai putea suferi o reorganizare. Potrivit unor surse oficiale, în Parlament, va fi dezbătută în regim de urgență a altă lege a camerelor agricole în cel mult o lună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4901 secunde