Camerele de Comerț din Constanța și Dobrici se implică în rezolvarea crizei forței de muncă

238

Articole de la același autor

Criza forței de muncă nu are granițe. În regiunile de contact dintre România și Bulgaria se simte chiar mai acut. "Ceva trebuie făcut, pentru a veni în ajutorul agenților economici. Nu putem sta cu mâinile în sân", au spus Camerele de Comerț prietene, din Constanța și Dobrici. 


Și, astfel, s-au pus bazele proiectului, cu finanțare europeană, "Promovarea mobilității forței de muncă în rândul angajaților și persoanelor inactive - MOWEUP". Trebuie spus că între cele două instituții există o relație de colaborare îndelugată, soldată cu finalizarea a 20 de proiecte comune. 


Miercuri, 15 noiembrie 2017, sala de conferințe a hotelului "Oxford", din Constanța, era plină de reprezentanți ai agenților economici locali veniți să participe la lansarea noului proiect. 


În deschiderea reuniunii, Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a arătat că actuala criză de forță de muncă are la bază scăderea natalității și migrația externă masivă a forței de muncă, determinată de atracția salariilor mult mai mari din Occident.


La rândul ei, creșterea dezinteresului față de muncă, în rândul unor categorii ale populației, a dus la adâncirea crizei, iar politica socială a statului stimulează nemunca, a explicat Jugănaru. 


Sistemul de învățământ a generat o serie de dezechilibre pe piața muncii, pegătind tinerii în alte meserii și specialități decât cele solicitate de economia reală. Ca urmare, CCINA și celelalte Camere de Comerț regionale vor analiza necesarul de forță de muncă pe meserii al economiei naționale și îl vor prezenta Ministerului Educației Naționale și Guvernului, pentru ca sistemul calificărilor să țină cont, de el, pe viitor. 


Referindu-se la zona transfrontalieră româno-bulgară, Jugănaru a caracterizat-o ca fiind mai săracă decât celelalte regiuni ale celor două țări, cu o rată a șomajului mai mare și un număr mai mic de locuri de muncă, acesta fiind și motivul lansării noii inițiative.


Proiectul a fost prezentat de Tatyana Gicheva, din partea Camerei de Comerț și Industrie Dobrici, Adriana Barothi și Laura Târziu, din partea CCINA.


În cadrul lui vor fi elaborate o serie de instrumente menite a stimula piața muncii din zona transfrontalieră româno-bulgară. Firmele vor fi ajutate să își prezinte locurile de muncă și cerințele acestora, iar persoanelor fără loc de muncă și celor ce sunt în căutarea unuia le vor fi furnizate informații, sfaturi, consiliere. Organizatorii proiectului vor realiza o pagină web și o serie de instrumente de autoevaluare a candidaților, pentru locurile de muncă disponibile. 


Bugetul total al proiectului este de 399.369,85 euro, din care 85% reprezintă finanțare europeană, 13% - finanțare națională și 2% - contribuția proprie a realizatorilor proiectului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0139 secunde