Canicula face să crească prețul cartofilor în acest an. Cu câți lei pleacă de la producători

197
Canicula face să crească prețul cartofilor în acest an. Cu câți lei pleacă de la producători - cartofi-1693411969.jpg
În multe zone din România, cum ar fi Harghita, agricultura este în continuare influențată de condițiile meteo. Seceta recentă a afectat recoltarea cartofilor, unde deși există producție, lipsa irigațiilor împiedică dezvoltarea optimă a culturii. Nemulțumirile crescute ale fermierilor includ și prețurile scăzute ale cartofilor, care cu greu acoperă costurile de producție.


Un kg de cartofi va pleca de la producători la un cost cuprins între unu şi doi lei.


Agricultorii din Harghita se confruntă cu provocări în ceea ce privește cultivarea cartofilor. Chiar dacă producția este favorabilă, perioada de secetă de la sfârșitul verii împiedică procesul de recoltare mecanizată.


Din lipsa sistemelor de irigații, cele aproximativ 6.500 de hectare de teren cultivate cu cartofi rămân nevalorificate, în așteptarea ploilor salvatoare.


Cultivatorii estimează că, în acest an, un kilogram de cartofi va fi comercializat de la ei la un cost cuprins între un şi doi lei. Dată fiind recolta generoasă, vorbim despre un tarif inferior celui înregistrat anul precedent. Cu toate acestea, sub acest prag, fermierii declară că nu sunt dispuși să reducă prețul, transmite Observator News.


Cu toate că producția din acest an atinge un nivel optim de coacere în zona Harghitei, suprafața dedicată cultivării cartofilor a înregistrat o descreștere continuă în ultimii ani. Agricultorii mici au optat să se concentreze pe cultivarea cartofilor pentru consumul personal, întrucât această cultură nu s-a dovedit suficient de rentabilă pe suprafețe reduse.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3704 secunde