Care sunt constănțenii ce pot cere restituirea taxei pentru emisiile poluante

575
Care sunt constănțenii ce pot cere restituirea taxei pentru emisiile poluante - 1349testraremisiipoluante-1351894009.jpg
În Monitorul Oficial al României a fost publicată, la sfârșitul lunii trecute, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/2012 pentru suspendarea aplicării unor dispoziții ale Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și pentru restituirea taxei achitate.


Iată cu ce clarificări a venit Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), clarificări postate inclusiv pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Bine de știut este că restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru mai multe categorii de contribuabili. În primul rând, își pot cere banii înapoi contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr.9/ 2012 și data intrării în vigoare a Ordonanțe de urgență a Guvernului nr.1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România și pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme și autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule. De asemenea, taxa se restituie și contribuabililor care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012, iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferența de taxă plătită se restituie numai către titularul obligației de plată.

Ceva bani ar putea intra și în buzunarul constănțenilor care au plătit taxa și, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto național. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei.

Direcția de comunicare din cadrul ANAF a mai subliniat că taxa se restituie, bineînțeles, și contribuabililor care, în baza unei hotărâri definitive și irevocabile a instanței judecătorești competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme și autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Modelul cererilor privind restituirea diferențelor de taxă și documentele necesare restituirii sunt prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Mediului și Pădurilor și Ministerului Finanțelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descărcate de pe site-ul ANAF și se depun la organul fiscal teritorial în a cărui evidență este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite și taxe. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Cum se modifică taxa de poluare auto?
Pagina a fost generata in 0.3333 secunde