Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța împlinește 30 de ani

771
4
Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța împlinește 30 de ani - gheorgheungureanu1-1360256468.jpg
Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța împlinește 30 de ani de la darea în exploatare. Investiția a fost avizată prin Decretul nr.108 din 17 aprilie 1976, semnat de Nicolae Ceaușescu. 

Pentru realizarea obiectivului, Uniunii Generale a Sindicatelor din România i-a fost transmisă, în folosință gratuită, pe perioadă nedeterminată, o suprafață de teren de 4.400 mp., aflată în administrarea Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Constanța.

Conform anexei decretului, valoa-rea aprobată a investiției a fost de 14.800.000 lei, din care 11.400.000 lei reprezintă construcțiile montaj.

Investiția a fost realizată din bu-getul Uniunii Generale a Sindicatelor din România, care era alimentat din cotizațiile membrilor de sindicat. La acea vreme, gradul de sindicalizare a lucrătorilor români era de 100%.

Lucrările de construcție au înce-put în 1976, după proiectul arhitectului Kemal Ghengiomer, din Constanța, și s-au încheiat în 1983.

Construcția monumentală îmbină arta construcțiilor românești tradiționale cu liniile arhitecturii moderne din acele timpuri. Balconul suspendat pe coloane amintește de pridvorul românesc. Espalanda este placată cu travertin și marmură.

Inaugurarea activității artistice a avut loc la 4 ianuarie 1984, cu opereta Mam’zelle Nitouche.

După Revoluție, Uniunea Generală a Sindicatelor din România și-a încetat existența și întregul patrimoniu sindical, din care face parte și Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța, a fost preluat de așa-numitul Comitet Provizoriu.

1990 a fost anul nașterii noii mișcări sindicale din România. În locul sindicatelor comuniste ("curelele de transmisie" ale Partidului Comunist) au fost constituite sindicatele libere, democratice.

"În iunie 1990 a avut loc congresul Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România - povestește Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța. Era prima confederație înființată în țara noastră, liderul ei fiind Victor Ciorbea. Congresul a votat preluarea patrimoniului UGSR, inclusiv banii aflați în conturile bancare. Rând pe rând, au luat ființă celelalte confederații sindicale, care, pe bună dreptate, își revendicau dreptul la patrimoniul sindical. În urma a numeroase discuții s-a ajuns la soluția administrării în comun de către CNSLR - Frăția, Cartel Alfa, BNS și CSDR. În prezent, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța face parte, alături de alte 51 de case de cultură, din Asociația Națională a Caselor de Cultură, a cărei administrare este asigurată de cele patru confederații sindicale."

Existența și identitatea unităților culturale sindicale au fost, de multe ori, în pericol. Pe vremea Guvernului Văcăroiu, a existat o tentativă a PDSR (actualul PSD) de a pune mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța. Dar cele mai grave amenințări au fost generate de prăbușirea economiei românești, de creșterea sărăciei, de apariția și extinderea șomajului, de scăderea nivelului de sindicalizare a lucrătorilor și de decăderea culturii.

"Am preluat conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța în urmă cu 12 ani. Am considerat că trebuie să o tratez ca pe o societate comercială, care trebuie să-și asigure veniturile necesare cheltuielilor de funcționare, reparațiilor și investițiilor, dar și pentru susținerea activităților culturale non-profit. Veniturile le obținem din închirierea spațiilor: cele două săli de spectacole, dintre care una cu 800 de locuri, sălile de ședințe, de cursuri și chiar holurile. Am adus pe scena noastră spectacole ale marilor teatre din țară, în frunte cu Teatrul Național, mari orchestre simfonice străine, spectacole de balet, concerte rock, folk și de muzică populară. Pe 21 februarie 2013, le oferim constănțenilor un spectacol de excepție: "Lacul lebedelor - balet pe gheață", cu campionii de la The Imperial Ice Stars. Grație veniturilor obținute în acești ani, am reușit să facem o serie de investiții și să sporim valoarea și funcționalitatea instituției noastre. Din veniturile proprii, acoperim toate cheltuielile și ne achităm obligațiile către bugetele statului, până la ultimul leu. În prezent, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța ocupă primul loc în rețeaua administrată de asociația sindicală" - relatează Ungureanu.

Comentează știrea

slea
8 februarie 2013
FELICITARI

Felecitari pentru realizarile din ultimii ani si trebuie recunoscut ca acum este un spatiu de cultura. de care Constanta avea nevoie pe langa teatrele orasului.Este meriltul conducerii care a redat acest spatiu celor ce au nevoie de educatie si cultura. Cred insa ca trebuie putin modernizata in ceea ce privesta aparatura de scena si spatiile pentru artisti.si intrarea in cladire sa fie mai eleganta. Va doresc succes pe mai departe si asteptam spectacole si manifestari culturale da mare tinuta artistica. Multumiri

Tanar Constantean
8 februarie 2013
Dati o sansa si viitorului

Ce articol sinistru! Probabil placut pentru cei care il mai regreta inca pe Ceausescu. Din pacate, toata Europa imbatraneste nu numai populatia din Romania. Ar fi timpul sa nu ne mai uitam cu asa admiratie in urma, sa va reamintesc: lipsa caldurii, luminii, salam cu soia si teama de "prietenul securist". Nici generatia tanara nu da dovada de seriozitate, insa ei sunt cei care merita sa traiasca mai bine. Domnilor pensionari, retrageti-va la casele voastre si lasati tinerii sa faca treaba.

Gheorghe UNGUREANU
8 februarie 2013
Casa de Cultură

Sindicatele democrate din timpul regimului democrat au realizat, TINERE CONSTĂNȚEAN, cele 36.000 de minuni ale economiei naționale, proprietate a întregului popor, între care și Casa de Cultură din Constanța ! Care s-a părăginit temporar, dar oameni ca Gheorghe UNGUREANU, tizul, sfințesc locul, iar eu îl felicit ! Articolul de mai sus nu este "sinistru" prin evidențierea unor aspecte reale, esențialmente pozitive, din timpul regimului democrat, ci, din păcate, anemic față de realitatea istorică... Dar "tînărul constănțean" este neștiutor sau sugrumat de efectele Tîmpitizării, acțiune complexă, nocivă în toul și constantă, promovată constant, de la ora 12 din 22 decembrie-cel-negru, împotriva Poporului Romîn. O "corectură": la sfîrșitul anilor 70 și în anii 80-90 numai 99,999 % la sută dintre cei 12.500.000 de angajați din Romînia erau membri de sindicat, căci subsemnatul demisionasem în semn de protest pentru subordonarea Sindicatului față de PCR în cadrul Frontului Unității Socialiste. Cu cele mai bune urări de succes și împliniri tuturor celor care activează în cadrul Casei de Cultură din Constanța ! 8 februarie 2013. Prof. Gheorghe UNGUREANU, jurnalist și scriitor comunist

Vlad T.
8 februarie 2013
Nu va mai laudati cu realizari!

Pacat! Am urmarit cum s-a realizat Casa de Cultura si am fost ferira Era frumoasa si primitoare, cu sali curate, spatii pentru activitati educative si conferinte! Dar a venit dezastrul de dupa 1990, cand "sindicalistii" roiau in jurul ei pentru a o "pradui". In loc de cultura, noii "administratori" s-au intrecut in "retete originale" in ton cu democratia instalata in Romania. Cultura nu s-a mai facut, locul ei fiind luat de jocuri de noroc, baruri de noapte si...prostitutie cat incape, ca asta se cerea! Acum, Casa de cultura arata jalnic; pavajele sunt cele originale, structura de rezistenta este afectata (coltul stanga fata) prin deschiderea unei usi de evacuare, fatada este acoperita de banerepublicitare de paca am fi in Pakistan. Jalnic!!!...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0406 secunde