Concurs Cât de greu e să ajungi să lucrezi în slujba a jumătate de miliard de cetățeni europeni

239

Articole de la același autor

Selecția candidaților pentru un loc de muncă în serviciile civile ale Uniunii Europene este nu doar complexă, ci și îndelungată. În prezent ea se întinde pe o perioadă de 15 luni. Operațiunea este efectuată după proceduri standard, de Oficiul European de Selecție a Personalului. Acesta lucrează anual cu zeci de mii de solicitanți. Testarea se bazează pe examinarea scrisă și pe interviuri focus, urmărindu-se verificarea cunoștințelor de specialitate ale candidaților.
Sistemul de selecție este consi-derat depășit și greoi. El urmează să fie modificat din 2010. Schimbarea este necesară deoarece competiția pe acest segment al pieții muncii este tot mai acerbă. Oficiul European de Selecție a Personalului a fost nevoit să recunoască faptul că între organismele internaționale se duce o bătălie nevăzută pentru a recruta cei mai buni profesioniști. În aceste condiții contează nu doar metodele, ci și viteza de selecție.
Cea mai importantă schimbare ce va fi adusă se referă la tipul de testare utilizat. În viitor, accentul va cădea pe competența practică și profesională a candidaților, pe capacitatea lor de a obține performanțe în muncă.
Timpul de selecție se va reduce de la 15 luni la 5 până la 9 luni. Concursul va fi organizat în sesiuni anuale, cu caracter regulat, fapt ce va permite candidaților să se pregătească temeinic. Etapa de preselecție va cuprinde cunoștințele despre Uniunea Europeană. Fiecare sesiune de examen va cuprinde două cicluri. În primul se realizează examinarea computerizată cu ajutorul testelor abstracte, verbale, numerice și de aptitudini profesionale, precum și prin metoda interviurilor. Testele cognitive sunt considerate de specialiștii în resurse umane ca fiind una dintre cele
mai bune metode de predicție a performanței în muncă. În al doilea ciclu, au loc exerciții individuale și de grup, în cadrul cărora candidații trebuie să demonstreze că dețin cunoștințele necesare.
Organizatorii acestui sistem extrem de laborios de selecție susțin că scopul principal al competiției este acela de a determina care sunt persoanele apte să lucreze în slujba a jumătate de miliard de cetățeni europeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7352 secunde