Cât te costă să-ți faci firmă

3021
1
Te-ai gândit la o afacere și vrei neapărat să-și înființezi o firmă? Există două posibilități: fie te înarmezi cu multă răbdare și faci totul pe cont propriu și astfel costurile sunt ceva mai mici, dar înseamnă mult timp pierdut pe drumuri, fie plătești o firmă sau un jurist care să se ocupe de actele necesare înființării. Constănțenii care aleg cea de-a doua variantă, fie din comoditate, fie din lipsă de timp, trebuie să știe că înființarea unei noi societăți cu răspundere limitată îi va costa în jur de o mie de lei, fără contravaloarea capitalului social, care este minimum 200 lei.
Ruxandra Serescu, șeful departamentului juridic din cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, acolo unde există un birou specializat ce oferă și astfel de servicii, a precizat că înmatricularea unei societăți comer-ciale ajunge la 850 - 1.000 de lei. Din această sumă, taxele percepute de Registrul Comerțului sunt în valoare de 400 - 500 de lei, iar restul reprezintă costuri ce țin de realizarea întregului dosar, inclu-siv onorariul CCINA.
Din momentul în care dosarul com-plet este depus de reprezentanții biroului juridic la Registrul Comer-țului, chiar și în 2-3 zile de la începere demersurilor, actele noii societăți sunt eliberate în circa 5 zile lucrătoare.
Bine de știut este și faptul că juriștii CCINA oferă gratuit, pentru constănțenii aflați la început de drum, atât consultanță asupra pașilor pe care trebuie să-i urmeze pentru înființarea unei firme, dar și pentru funcționare.
Dacă totuși nu vreți să apelați la specialiști, din varii motive, iată ce aveți de făcut. În primul rând, tre-buie să alegeți forma juridică de societate, apoi denumirea societății (se aleg cel puțin 3 denumiri, în ordinea preferințelor). Urmează alegerea obiectului de activitate al firmei și sediul social, se stabilește capitalul social al firmei, administratorul și tipul de socie-tate, pentru a fixa baza de impozitare. De-abia acum însă urmează greul, deoarece se trece la următorii pași: rezervarea denumirii societății, întocmirea actului constitutiv, încheierea contractului de comodat sau de închiriere, deschiderea contului la bancă și depunerea capitalului social, precum și depunerea specimenului de semnătură. După finalizarea acestor acte, se completează documentele necesare pentru depunerea dosarului la Registrul Comerțului: cererea de înregistrare a societății și declarația pe proprie răspundere pentru desfășurarea unei activități sau fără activitate.
Ca și tarife orientative, de exemplu, rezervarea denumirii societății costă 50 lei, procura notarială și specimenul de semnătură, 70 de lei, iar autentificarea actelor (act constitutiv, declarații pe propria răspundere, contract de comodat sau închiriere, etc.), 100 - 200 lei.
Un alt aspect important este acela că nu toată lumea își poate face o firmă pe numele său. Nu pot fi fondatori persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni economice. În acest caz, cel mai bine ar fi să nu se înceapă procedura, deoarece este o pierdere inutilă de timp și bani. La dosar se va depune și un cazier fiscal, iar în acesta sunt înscrise faptele sancționate de legile financiare, vamale sau care privesc disciplina financiară, inclusiv cele care privesc stabilirea și gestionarea impozitelor și taxelor.
Anca CHICU

Comentează știrea

golgojan cristian
6 noiembrie 2011
firma

daca depun capitalul social mai mare decat suma minima, este un avantaj?multumesc.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 11 Februarie 2011
Stire din Economie : DNA face reforma la Vamă
Pagina a fost generata in 1.5536 secunde