Concurs Câți bani primesc agricultorii pentru fiecare hectar

1121

Articole de la același autor

Potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cuantumul plăților naționale directe complementare pentru sectorul vegetal pentru anul 2011 va fi egal cu cel din 2010. "Proiectul de act normativ stabilește pentru anul 2011 un cuantum efectiv al plăților naționale directe complementare de 37,22 euro/hectar, respectiv 162,19 lei/ha. (...) Trebuie precizat că acest cuantum al plăților, propus de prezenta hotărâre, reprezintă nivelul maxim la care se pot acorda plăți naționale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul 2011 în condițiile actuale de prudență a sistemului buge-tar, ca urmare a situației economice la nivel european și mondial", se arată în proiectul de hotărâre pe această temă, publicat de MADR.

Plățile naționale directe complementare (PNDC) în sectorul vegetal reprezintă plăți în cadrul schemelor de sprijin comunitare și constau în acordarea suplimentară de sume pe suprafață pentru culturile prevăzute în legislația în vigoare. Sursa de finanțare se asigură din bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate și din Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR).

Pentru stabilirea acestei sume totale s-a avut în vedere menținerea nivelului, exprimat în lei, al plăților directe pe suprafață pentru anul 2011, similar celui aprobat pentru anul 2010. "Pentru anul 2010 plățile directe pe suprafață au fost în cuantum total de 559,60 lei/ha. Pentru anul 2011 acest nivel se asigură din plata a 397,40 lei/ha care reprezintă cuantumul efectiv de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafață stabilit prin Hotărârea Guvernului nr.1008/2011, respectiv plata a 162,19 lei/ha, care reprezintă cuantumul efectiv de plată în cadrul schemei de plăți naționale directe complementare", se arată în document.

Totodată, pentru unele sectoare, aceste plăți se suplimentează cu plăți naționale complementare specifice, care se asigură, de asemenea, din bugetul național: in și cânepă pentru fibră - 41,74 euro/hectar, hamei - 60,00 euro/hectar, tutun - 1.162,78 euro/hectar și sfeclă de zahăr - 237 euro/hectar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Pârloagele ne vor usca la buzunare
Pagina a fost generata in 0.4062 secunde