Ce a făcut Sindicatul Liber al Navaliștilor pentru lucrătorii din SNC, în perioada pandemiei Covid-19?

1756

Articole de la același autor

Sindicatul Liber al Navaliștilor din Șantierul Naval Constanța este una dintre organizațiile puternice, reprezentative ale mișcării sindicale din România. În cei 32 de ani de încercări teribile și răsturnări de situație pentru companie, sindicatul a rezistat, s-a întărit și a contribuit la supraviețuirea și relansarea șantierului naval.

Vremuri grele pentru șantierele navale

Vineri, 11 februarie 2022, în cadrul conferinței anuale, consiliul de conducere al sindicatului, în frunte cu președintele Dede Perodin, și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada februarie 2021 - februarie 2022.



În cuvântul său, Dede Perodin a menționat încercările teribile la care a fost supusă industria navală mondială în ultimul deceniu și jumătate: criza economică din anii 2009 - 2013, ale cărei efecte s-au prelungit în shipping-ul internațional până în prezent, afectând grav piața construcțiilor navale; turbulențele de pe piața petrolieră; „războiul comercial” dintre SUA și China, de pe urma căruia a avut de suferit transportul de mărfuri containerizate; recesiunea economică generată de pandemia COVID-19, care a provocat noi convulsii în flota mondială, afectând și industria navală românească.

În ultimii 11 ani, veniturile totale ale primelor opt șantiere navale din România au scăzut, rezultatul financiar fiind negativ (cu excepția anului 2010), iar numărul angajaților direcți s-a redus cu 5.884 de persoane, respectiv 33,25%. În ultimii ani, șantierele navale românești s-au confruntat cu o criză acută de lucrători, fiind nevoite să recurgă la importul de muncitori asiatici.

Șantierul Naval Constanța își adaptează activitatea la evoluțiile pieței internaționale, a explicat liderul de sindicat. „Dacă în anul 2021, ponderea volumului de manoperă a fost de 50% construcții noi și 50% reparații navale, în 2022, ponderea manoperei va fi: 60% reparații și 40% construcții noi. Pentru acest an, avem de finalizat nava «Histria Aegir», cu livrare în luna februarie 2022, iar pe partea de reparații sperăm să avem un portofoliu de 60 - 70% de nave, în cazul în care nu vom avea probleme cu pandemia, dar mai ales cu concurența celorlalte șantiere navale din Turcia, Ucraina și Bulgaria”, a explicat Dede Perodin.



Cresc salariile constructorilor de nave

În anul 2021, Sindicatul Liber al Navaliștilor și-a adaptat activitatea la condițiile pandemiei, fiind, totodată, obligat să renunțe la o serie de activități tradiționale. „Consiliul de conducere s-a implicat și a rezolvat aproape toate problemele cu care s-au confruntat membrii noștri de sindicat în perioada februarie 2021 - februarie 2022”, a precizat Dede Perodin.

În luna februarie 2021, sindicatul și administrația companiei au negociat contractul colectiv de muncă pentru perioada 2021 - 2023. „Vă informăm că, pentru prima oară, aceste negocieri au fost foarte dificile din cauza situației create de pandemie și de criza economică. Cu toate acestea, salariații Șantierului Naval Constanța vor primi o creștere salarială colectivă, în două tranșe, după cum urmează: 200 de lei începând cu data de 1 mai 2022; alți 200 de lei, începând cu 1 octombrie 2022.

În continuare, sindicatul va face tot ce îi stă în putință să convingă acționarul majoritar să accepte ca prima tranșă de creștere salarială să fie de 300 de lei în loc de 200 de lei și să fie acordată începând cu data de 1 martie 2022”, a anunțat Dede Perodin.

Măsuri în sprijinul angajaților

Pe parcursul anului 2021, conducerea sindicatului s-a implicat în urmărirea modului de desfășurare a programului de formare și perfecționare profesională a lucrătorilor din SNC. În perioada februarie 2021 – februarie 2022, un număr de 582 de salariați au participat la diverse forme de pregătire profesională: cursuri de inițiere, de calificare, de perfecționare și de specializare, pentru care administrația a alocat suma de 157.919 lei.

În perioada de referință, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, societatea a asigurat următoarele resurse în domeniul protecției sociale: ajutoare sociale în valoare de 30.698 lei; cadouri de 8 Martie - 20.250 de lei; cadouri pentru copii - 36.300 de lei; tichete cadou - 242.600 lei; cazare la căminele SNC - 467.891 de lei; masă la cantina șantierului naval - 200.466 de lei; decontarea transportului de la și spre șantier - 198.001 lei; alimentație de protecție - 347.852 de lei. Iar cheltuielile pentru protecția muncii s-au ridicat la 781.358 de lei.



Acțiuni sindicale

În anul 2021, în perioada de relaxare a restricțiilor sanitare, sindicatul a organizat concursul de pescuit și seminarul cu tema „Rolul sindicatului în întreprindere, implicarea în situația de criză”.

Pentru anul 2022 sunt prevăzute următoarele acțiuni sindicale: sărbătorirea Zilei Copilului, campionatul intern de fotbal, concursul de pescuit, concursul de sănătate și securitate în muncă, seminariile „Dezvoltarea profesională prin stabilitate la locul de muncă”, „Femeile din SNC pentru Europa, Europa pentru femei” și „Digitalizarea, impact asupra pieței muncii și provocările pentru sindicat”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3024 secunde