Aviz șoferilor

Ce fel de anvelope vă trebuie să treceți iarna fără accidente sau amenzi

2277
7
Ce fel de anvelope vă trebuie să treceți iarna fără accidente sau amenzi - anvelope-1317831191.jpg

Articole de la același autor

Începând cu 1 noiembrie, dacă suntem surprinși în trafic fără cauciucuri de iarnă riscăm amenzi cuprinse între 2.500 și 4.000 lei, în anumite condiții, desigur. Practic suntem sancționați indiferent dacă circulăm în oraș ori în afara localității, însă doar dacă drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Așadar, cel puțin teoretic, mai sunt aproape trei săptămâni în care trebuie să ne echipăm autoturismele cu anvelope adaptate sezonului rece.

Gheorghe Haliț, administratorul furnizorului local de anvelope A-Z, ne-a explicat și de ce este atât de important să avem mașinile echipate corespunzător: "Anvelopele de iarnă sunt dezvoltate pentru o siguranță optimă pe toate tipurile de carosabil întâlnite în timpul iernii - zăpadă, polei, ploaie sau șosele uscate. Când tempera-tura scade sub 7 grade Celsius, este obligatoriu să se monteze anvelope de iarnă. Sunt utile și la munte, și în oraș, oriunde întâlniți asemenea condiții meteorologice".

În plus, siguranța în trafic crește simțitor, dacă se folosesc anvelope corespunzătoare. "Iarna, pe drumurile ude, la o temperatură mai mică de 7 grade Celsius, ai nevoie de 34 de metri pentru a opri mașina, de la o viteză de 80 km/h, dacă folosești anvelope de iarnă. Cu cele de vară ai nevoie de 40 metri, diferența de șase metri fiind enormă, mai ales în traficul urban", a mai precizat Gheorghe Haliț.

Iată și care este diferența între cele două tipuri de pneuri: amestecul de cauciuc al unei anvelope de iarnă rămâne suplu la scăderea temperaturii, în timp ce o anvelopă de vară începe să se durifice și să își piardă eficacitatea la temperaturi scăzute. În plus, o anvelopă de iarnă este dotată cu de cinci ori mai multe lamele pentru aderență.

"Banda de rulare a anvelopelor de iarnă durează la fel de mult ca și a celor de vară. În același timp, costul pe kilometru se păstrează, fiecare dintre cele două tipuri de anvelope fiind gândite să reziste la condițiile pentru care au fost realizate", a mai explicat administratorul A-Z SRL.

De menționat este și faptul că șoferii pot apela și la cauciucurile all seasons, dacă doresc acest lucru, și asta deoarece sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă.



* * *


Specialiștii ne recomandă ca, odată cu schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, să ne cumpărăm și jante noi, pentru a nu exista riscul deteriorării cauciucurilor. La fel de important, trebuie să alegem anvelopele în funcție de ceea ce se specifică în cartea tehnică a mașinii, pentru a nu da greș în privința dimensiunii optime sau, în cazul în care aceasta nu mai există, să cerem sfatul specialiștilor.

Dacă încă nu v-ați interesat de bugetul pe care ar trebui să-l rezervați pentru noile anvelope, în cazul în care nu aveți deja unele din anii trecuți, să știți că prețul acestora variază destul de mult, în funcție de marcă și profil, de la 500 - 600 de lei, la peste 1.500 lei.

Comentează știrea

Andrei
6 octombrie 2011
Ce explixatie...

In oras nu se merge cu 80km/h, domnule Gheorghe Halit! In al doilea rand, anul trecut au fost 20 de grade in ianuarie, iar la aceasta temparatura cauciucurile de iarna nu functioneaza la fel de bine. E absurd sa fie obligatorii inca din noiembrie, cat timp la noi vremea se raceste mult mai tarziu, si nu pe perioade lungi.

Socrate Toma
6 octombrie 2011
Anvelopele de iarna

In legea 161/2011 si in OG5/2011 se pomeneste doar de drumuri publice acoperite cu zapada, ghiata sau polei. Nu se pomeneste nimic despre temperaturi mai joase de 7 grade C si nici de perioada cuprinsa intre 01 Noiembrie si 31.Martie.( In unele zone ale tarii temperaturile mai mici de 7 grade sunt si prin septembrie. Ce facem purtam remorca cu anvelope dupa noi ca sa le preschimbam in functie de cum indica termometrul de bord temperatura ?) Sa deduc ca se face o manipulare ordinara a posesorilor de autovehicole pentru ca acestia sa sporeasaca avutia vanzatorilor de anvelope ?

Jack
6 octombrie 2011
Depozitarea anvelopelor !

Domnilor mai este o problema destul de majora pe care nimeni nu vrea sa o discute ! Noi cei de la blocuri unde DEPOZITAM 4 cauciucuri ??? Am intrebat si la minister si la politie si tot nu am primit niciun raspuns !!! Se dau legi si atat, dar cum sa le aplicam nu stie nimeni.Politia aude problema asta, sau ei numai sa faca planul la amenzi stiu ca pe timpuri !!!

misu
6 octombrie 2011
Iarna nu-i ca vara!

Eu cred ca este o masura binevenita sa fii obligat prin lege sa-ti echipezi masina corespunzator ptr iarna, fiindca altfel, D-zeu cu mila, fiecare circula cum poate si invoca scuze de genul: n-am unde depozita anvelopele, nu sunt 7 grade, circul incet, etc. Hai sa fim seriosi si sa vedem si partea buna a lucrurilor desi e cam greu cand e vorba sa umbli la buzunar!

Andrei
6 octombrie 2011
Pentru Misu

In legislatia europeana nu exista termenul de "anvelope de iarna" - exista doar acela de "anvelope de zapada". Nici acel;ea nu sunt obligatorii, poti avea lanturi, important e sa iti echipezi masina pe timp de zapada.De asemenea, nu exista un anumit termen in care aceste anvelope sunt obligatorii (de ex noiembrie -martie- cume la noi). De ce? Pentru ca la temperaturi de 20 de grade, acestea nu mai sunt la fel de eficiente, sunt de preferat cele de vara. Noi acum avem 30 de grade octombrie.... chiar credeti ca vom avea sub 7 grade pe toata perioada despre care se specifica in lege? Singura explicatie este ca iar cineva si-a facut brusc o afacere din care trebuie sa si castige rapid, statul mai vrea un pic de tva... Altfel, decizie total ilogica si fara legatura cu siguranta pe sosele.

cititor
7 octombrie 2011
Pentru specialisti

daca specialistii ne recomanda sa ne cumparam si jante noi, nu mai bine ne cumparam o alta masina. Una de iarna , una de vara. Iar calculul ala cu 80 km/h in 34 metri e chiar hilara. Pentru ce tip de masina? ce tip de carosabil? ce conditii atmosferice? Cu abs sau fara... etc . Iar daca merg vara cu anvelope de iarna primesc amenda pentru ca nu am masina echipata corespunzator? Asa ar trebui.

eduard
31 octombrie 2011
anvelope de iarna

daca am cauciuc care are doar fulgul pe el este voie sa mergi cu el ?

Articole din aceeași secțiune

Joi, 06 Octombrie 2011
Stire din Economie : Debitele Dunării scad din nou
Pagina a fost generata in 1.6741 secunde