Ce lecție i-a învățat criza pe constănțeni

963
Ce lecție i-a învățat criza pe constănțeni - yardsale-1351785108.jpg
S-a dus de mult vremea când toate lucrurile care nu (mai) erau folosite erau date de pomană, ori luau drumul părinților sau bunicilor, dacă aceștia stăteau la țară. Acum orice, indiferent că vorbim despre un obiect/articol cumpărat, dar care nu a fost folosit, ori unul demodat sau… de prisos, poate fi transformat în bani, exemplu luat și de constănțeni de la locuitorii altor țări mult mai dezvoltate în care de zeci de ani se întâlnește această practică. 


Constănțenii au învățat să pună mai multă valoare pe lucrurile de care se pot lipsi abia în ultimii ani. Sute de anunțuri de vânzare sunt postate acum zilnic, pe site-urile impor-tante de profil. Orice pare numai bun de vânzare, indiferent dacă suma recuperată sau câștigată (de ce nu de pe lucrurile făcute cadou), este modestă. Constănțenii au ajuns să vândă (dând la o parte televizoarele clasice și dulapurile vechi) de la haine puțin purtate până la unități de calculator, birouri care le sunt de prisos, piese de mașină, cântare electronice, ceasuri de mână și chiar suporturi pentru cutii de șervețele, tăvi pentru pahare, bibelouri, covoare și… pisici.

Sunt și destule foste miresici care vor să renunțe la rochia care le-a transformat pentru o zi în prințese, dar și la costumul de ginerică al partenerului. De altfel, cel puțin în ultima perioadă a devenit o adevărată practică. Rochii care noi au costat mici averi sunt "măritate" pe sume între 500 de lei și chiar 2.200 de lei! Dacă este cineva dispus să dea peste 2.000 de lei pe o rochie de mireasă care a mai fost purtată, rămâne totuși de văzut.

Foarte multe constănțence vor să recupereze ceva și din banii dați pe rochiile de ocazie, dar și din cei dați pe hainele pentru copii. Sunt extrem de multe anunțuri pentru această din urmă categorie, semn că s-a renunțat la păstrarea hainelor pentru frații mai mici, așa cum se practica acum ceva ani, ori pentru copiii rudelor sau cunoștințelor.

"Mie mi se pare o idee chiar bună. De ce să stau cu dulapurile pline cu lucruri pe care nu le-am mai purtat de ani, ori știu că nu le mai port, când pot să le vând. Am încercat de mai multe ori să vând niște rochii de ocazie, purtate o singură dată, dar și alte haine primite cadou care nu mi s-au prea potrivit. Câteodată mi-a reușit, câteodată nu", spune Nicoleta, una dintre sutele de persoane care a postat pe site-urile de profil diverse anunțuri de vânzare.

Sunt destui constănțeni care își încearcă norocul chiar și cu articole ca sutiene, pantaloni scurți, acvarii, butoni sau… casete de direcții. În plus, și multe doamne preferă să scape de poșetele de firmă care au costat sute de euro. Totul trebuie transformat în bani, nu lăsat la păstrare, cam asta pare să fie "filosofia sănătoasă" pe care au învățat-o și constănțenii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7635 secunde