Ce pericole implică interzicerea creditării în franci

94
Ce pericole implică interzicerea creditării în franci - cepericole-1423748221.jpg

Articole de la același autor

Interzicerea de către Banca Națională a României a creditelor în franci elvețieni ar echivala cu restricționarea fluxurilor de capital denominate în această valută, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în fața comisiei de specialitate din Parlamentul României. Ar fi încălcată una dintre precondițiile fundamentale ale aderării României la Uniunii Europene, și anume liberalizarea deplină a contului de capital, proces finalizat în 2006.


În plus, chiar presupunând că o astfel de măsură ar fi fost posibilă, adoptarea sa ar fi afectat relațiile comerciale și investiționale cu Elveția, precum și finanțarea debitorilor care sunt acoperiți la riscul valutar față de francul elvețian (exportatori, dar și angajați ai companiilor cu capital elvețian, ale căror venituri sunt exprimate în franci elvețieni).


Prezența relevantă a capitalului elvețian în România este indicată de investițiile directe provenite din această țară, care însumează circa 2 miliarde euro acumulate în perioada 2007-2013, precum și de societățile comerciale cu capital elvețian în număr de peste 2000. Cifra anuală de afaceri a acestor firme este de circa 7 miliarde euro, numărul de salariați oscilând între 50 000 și 60 000, număr care se apropie de cel al debitorilor în franci elvețieni. Principalii investitori elvețieni în România activează în sectoare economice importante cum sunt: materiale de construcții, energie, petrochimie, industrie farmaceutică, industrie alimentară, tutun, agricultură-zootehnie. În ceea ce privește fluxurile comerciale cu Elveția, acestea au depășit în ultimii ani pragurile de 250 milioane euro pentru exporturi, respectiv 400 milioane euro pentru importuri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 17 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Bani mai mulți pentru "Prima Casă"
Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Creditarea se relansează în 2014
Pagina a fost generata in 1.1206 secunde