Ce spune arhitectul șef din Valu lui Traian, locul țepelor imobiliare de zeci de mii de euro

4338
8
Ce spune arhitectul șef din Valu lui Traian, locul țepelor imobiliare de zeci de mii de euro - familianenciucasavalulluitraian1-1338303134.jpg

Articole de la același autor

35 - 40% dintre casele construite în ultimii zece ani în Valu au pereți destul de subțiri, de cel mult 30 de centimetri

În ediția de ieri, readuceam în atenția opiniei publice cazul a două familii din Valu lui Traian ce trăiesc un adevărat coșmar. În urmă cu câțiva ani, au dat bani grei pe niște case la care visau de mult, dar care s-au dovedit, imediat după mutare, a fi doar o investiție extrem de proastă. Pe scurt, pereții au început să crape serios, așa că au comandat un studiu geotehnic. Ce-au aflat? Au plătit zeci de mii de euro pentru o casă cu o fundație de doar 80 de centimetri. Cele două familii cer acum pedepsirea arhitectului șef din Valu lui Traian, Emin Gemur, pentru neglijență în serviciu. Dosarul penal se află în cercetare la Secția 1 Rurală de Poliție. De asemenea, s-a deschis și un proces civil împotriva celor doi vânzători, cât și un dosar penal îndreptat tot împotriva lor, pentru înșelăciune.

Arhitectul șef se apără însă și spune că nu intră în atribuțiile lui să verifice calitatea lucrărilor. "Eu merg și verific legalitatea, dar nu sunt obligat să verific și calitatea", a precizat Emin Gemur.

A știut însă că pereții caselor erau ceva mai subțiri decât ar fi trebuit. "De grosimea pereților am știut, la un moment dat, dar am întocmit și semnat procesul verbal", recunoaște arhitectul șef. Iată ce spune referitor la problemele din Valu. "Pe strada Luncii, acolo este singura problemă mai delicată, legată de grosimea zidului. Ar fi trebuit să fie zidit pe 25 (n.r.: de centimetri) și placat cu 10, și nu era nicio problemă. Dar… s-a zidit pe 20 și placat cu 5. Cu toată tencuiala, ajunge la 30. Fundație, cum, necum, are. Probabil că acolo a fost la un moment dat o săpătură și făcută umplutură", a explicat Emin Gemur. Acesta nu crede însă că fundația caselor respective chiar este de doar 80 de centimetri. "Fundația, eu spun că este în jur la un metru, un metru și 10. Eu nu sunt obligat să ve-rific lucrul acesta. Într-adevăr, eu pu-team, la un moment dat, să refuz recep-ția pe motiv că nu sunt grosimile zi-durilor asigurate. Fundația eu nu am cum să o verific", mai spune Emin Gemur.

Neapărat expertiză tehnică la cumpărare!

Chiar și reprezentanții firmelor de construcții sfătuiesc constănțenii ca înainte de a semna contractul de vânzare - cumpărare al unei case să solicite o expertiză tehnică. "Cei care au cumpărat trebuiau, înainte de a semna contractul, să ceară raportul de expertiză tehnică. Dacă au cumpărat fără buletin tehnic, și-au asumat lucrul acesta. Arhitectul din cadrul primăriei nu vine să verifice lucrarea, ci să verifice dacă ai respectat proiectul, ca mai apoi să elibereze documentul necesar pentru a se putea face intabularea. Nu intră în atribuțiile lui să verifice structura sau săpă-turile de fundație", a precizat administratorul unei firme de construcții. Referitor la grosimea pereților, acesta a explicat că există două situații. În cazul construcțiilor monolit, grosimea pereților nu este atât de importantă, așadar nu există un stas, însă dacă în proiectul casei scrie că zidurile sunt portante, atunci vorbim despre o cărămidă portantă care are o grosime de la 25 de centimetri în sus. "Dacă în proiectul casei scrie că zidurile sunt portante, atunci este total greșit ca pereții respectivi să fie construiți cu cărămizi de 20 de centimetri. Aspectul acesta trebuie mereu verificat", a mai precizat constructorul.

Zeci de case cu ziduri subțiri

Poate și din cauza faptului că cei mai mulți constructori au apelat la toate trucurile posibile pentru a reduce costurile, foarte multe case din Valu lui Traian, și aici ne referim la cele construite în ultimii 7 - 10 ani, au ziduri destul de subțiri. Arhitectul șef de acolo spune că cel puțin 35% dintre ele se află în această situație: "Ponderea caselor care au pereți undeva în jur la 30 de centi-metri este la 35 - 40%, probabil. Dar acum am tot insistat să ajungă undeva, nu neapă-rat la 35, dar să aibă cel puțin 33 de cen-timetri. Dacă e zidit pe 25 să fie și placat cu polistiren de 7, 8 centimetri și atunci este asigurat și confortul termic".



Comentează știrea

stancu
30 mai 2012
case valu

poate domnul arhitect uita ca proiectele la majoritatea caselor sint facute de sotia lui care avea obligatia de averifica lucrarile dar se stie ca cei care construiesc casele sint amatori sau copii pina in 18 ani

As
30 mai 2012
raspuns arhitect?

Verifica numai legalitatea nu si calitatea?, pai ce numai in oras imobilele trebuie sa respecte conditiile legale ale calitatii iar in mediul RURAL nu? adica, in mediul rural, pastorit de Emin Gemur se construiste dupa ureche fiecare cum vrea? Calitatea este excelenta fundatia este facuta de sotia acestuia EMIN FEIDAN!!!!!!!!!!!!

valurean
30 mai 2012
pentru cuget liber

Nu pot sa cred ca vi se permite de catre redactorul sef ca in fiecare zi sa aveti acelasi subiect.Ieri ati avut aceeasi tema in doua articole aproape identice.V-a fugit inspiratia ?

Fonduri UE
30 mai 2012
Fonduri UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

eu
2 iunie 2012
Stimabilului dl valurean

Daca citeati cu atentie si nu va afectau masurile care se vor lua impotriva celor ce mai au inca de gand sa construiasca cu nerespectarea legii 50/1991 si mai ales daca l-ati fi respectat pe Emin Gemur, v-ati fi dat seama ca dezinformarea e un handicap iar nerespectarea dreptului la replica si a libertatii fiecarui membru ai societatii in functie de cum e realizata poate costitui chiar si infractiune.

Răspuns la: pentru cuget liber
Adăugat de : valurean, 30 mai 2012
Nu pot sa cred ca vi se permite de catre redactorul sef ca in fiecare zi sa aveti acelasi subiect.Ieri ati avut aceeasi tema in doua articole...
eu
2 iunie 2012
D-lui/Dnei AS

Legea 10/95 a calitatii in constructii se aplica si in mediul rural dar nu si pentru locuintele cu regim de inaltime P sau P+1 etaj. De aceea in Valu se construiesc imobile de locuit pentru vanzare cu cel mult 1 etaj..Ce nu stie lumea e ca- receptia lucrarilor- de construire este parte componenta a calitatii in constructii, receptie care alaturi de intreaga documentatie si controlul executiei cade in sarcina sefului de urbanism , mai precis a lui Emin Gemur care, ignorand legea, isi bate joc de cumparatori dar si de vanzatori care ulterior e posibil sa fie actionati in judecata! Are si societatea partea ei de vina ca nu face nimic pentru a opri aceste mostruozitati si marefer cu precadere la aceia care au luat astfel de tepe dar si la conducerea primariei...O zi buna!

Răspuns la: raspuns arhitect?
Adăugat de : As, 30 mai 2012
Verifica numai legalitatea nu si calitatea?, pai ce numai in oras imobilele trebuie sa respecte conditiile legale ale calitatii iar in mediul RURAL...
eu
2 iunie 2012
Atentie!

Nu inainte de semnarea contractului se cere expertiza ci inainte de a da avansul....! Legea spune ca in cazul in care cumpàratorul se razgandeste dupa ce a dat avansul, pierde banii de avans..! Asadar atentie cum procedati si la ce cumparati in comuna Valu!

white hermes birkin replica
21 noiembrie 2013
white hermes birkin replica

hermes replica ties Stiri Economie : Ce spune arhitectul șef din Valu lui Traian, locul țepelor imobiliare de zeci de mii de euro | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online white hermes birkin replica http://www.kannahypnose.dk/images/white-hermes-birkin-replica.html

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Martie 2012
Stire din Eveniment : Flăcări în pădurea de la Valu!
Pagina a fost generata in 1.2516 secunde