Cea mai mare campanie de achiziție seismică 3D din Marea Neagră

894
1

OMV Petrom împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o subsidiară a Exxon Mobil Corporation, au demarat cea mai mare campanie de achiziție seismică 3D din Marea Neagră, se arată într-un comunicat de presă.

Campania acoperă aproximativ 6.000 km2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun din sectorul românesc al Mării Negre.
Campania de achiziție seismică va dura șase luni și este realizată cu nava Symphony a companiei CGG Veritas. Nava Symphony, cu o lungime de 120 metri, este dotată cu echipamente de ultimă generație, iar pentru colectarea datelor seismice 3D folosește 12 cabluri cu o lungime de 6 km.


Operatorul campaniei de achiziție seismică este OMV Petrom. Pe baza datelor obținute în cadrul acestei campanii de seismica, la care se adaugă și cele obținute în campania anterioară din perioada 2009 - 2010, ExxonMobil și OMV Petrom vor continua să evalueze fezabilitatea comercială și tehnică a descoperirii de gaze naturale a sondei Domino, care a fost anunțată la începutul acestui an. În același timp, datele vor fi utilizate și pentru a stabili obiectivele viitorului program de foraj de explorare.


ExxonMobil este operatorul zonei de mare adâncime a blocului Neptun.
Zona de mare adâncime a perimetrului Neptun se întinde pe o suprafață de aproximativ 9.900 km2, iar adâncimea apei variază între 50 și 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participație de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului. În ianuarie 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat descoperirea unui zăcământ de gaze cu ajutorul sondei Domino-1 în zona de mare adâncime a perimetrului.


Sonda Domino-1 este situata la 170 km de țărm în ape cu o adâncime de circa 1.000 m.
ExxonMobil, cea mai mare companie listată public de petrol și gaze naturale din lume, utilizează tehnologii noi și inovative în scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. ExxonMobil deține cel mai important portofoliu de resurse din industrie; este cea mai mare companie de rafinare și marketing pentru produse petroliere și are una dintre cele mai mari unități de prelucrare de produse chimice din lume.


Predecesorii companiei ExxonMobil au desfășurat operațiuni în România, încă din anul 1903.


Comentează știrea

constanteanul petrolist
5 decembrie 2012
stiti ceva dar... mai bine nu...

in primul rand, la ora actuala FUGRO Symphony se afla in Marea Nordului... 58N21 / 000E49 [in urma cu cateva minute...]. a fost in urma cu ceva vreme... luni bune in urma... dar la ora actuala, este vorba de un alt proiect seismic in desfasurare... Tot cu o nava de la CGGVerita [asa se scrie corect, nu despratit] pe nume Oceanic Champion, ce desfasoara achizitii seismice 3D IN ACEST MOMENT in Largul Marii negre, sectorul offshore romanesc. Este preconizat a se finaliza undeva pe la finele acestei luni, in jurul datei de 24 decembrie... in al doilea rand... datele actuale vor putea fi folosite de abia in urmatoarele 6 luni, cel mai devreme... sumele vehiculate in presa de aproximativ 93 milioane de usd sunt mici in comparatie cu valoarea efectiva a unui proiect 3D seismic aquisition... dar, e bine ca se misca... se misca ceva si pe la noi... pacat ca specialistii romani nu isi gasesc locul aici, in tara, si trebuie sa reprezinte clienti de top-five dar afara din granitele romaniei... Va pup pe toti si aveti grija la informari... aaaaa... pardon... dezinformari... petrolistul 3D

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Social : Cutremur în Marea Neagră!
Joi, 22 Noiembrie 2012
Stire din Social : Cutremur în Marea Neagră!
Pagina a fost generata in 0.3313 secunde