Celco SA - o marcă de prestigiu a industriei românești și un brand al responsabilității sociale

763

Articole de la același autor

Cine își imagina în anul 1990, când Întreprinderea de Prefabricate din Beton Celular Autoclavizat Constanța și-a schimbat numele în Celco SA, că acesta va deveni un brand național? La înființare, unitatea fusese proiectată pentru o producție anuală de 230.000 metri cubi, dar după doi ani nu mai făcea față cererii tot mai mari de BCA. În Dobrogea s-au ridicat cartiere întregi de locuințe și noul material s-a impus decisiv pe șantierele de construcții, prin performanțele sale.

După privatizarea din1997, Celco SA a intrat într-un amplu proces de retehnologizare, modernizare, extindere și diversificare a producției, proces care continuă și în prezent.

În 2020 se împlinesc 47 de ani de la intrarea în exploatare a fabricii, 30 de ani de când pe actul său de identitate a fost înscris numele Celco și 23 de ani de la privatizarea companiei. Multe s-au schimbat în această perioadă. Compania Celco din zilele noastre este, în fapt, un grup de fabrici și de cariere de materiale de construcții. Acestea produc: BCA, adezivi și mortare, var, nisip și piatră. Capacitatea de producție a fabricii de BCA a crescut la 450.000 - 500.000 mc pe an, iar cota de pe piața internă, la 20%.

În luna iunie 2008, comuna Corbu, situată la 30 km de Constanța, a intrat pe harta industriei materialelor de construcții cu cea mai modernă fabrică de var din România, ridicată de la zero de compania Celco. Investiția de peste 20 de milioane euro într-o nouă fabrică de var constituie cel mai ambițios proiect al unui investitor român în această zonă. Fabrica de var Celco se remarcă prin gradul înalt de automatizare, respectarea celor mai exigente standarde de mediu și prin produsele de calitate superioară. Datorită acestei investiții Celco a devenit cel mai important furnizor de var din sud-estul României pentru marile industrii consumatoare: fabrici de BCA, combinate siderurgice, producători de lianți hidraulici rutieri, producători de adezivi și mortare, secții chimice și sectoare agroalimentare.

Astăzi, grupul de firme Celco reunește capacități de producție din mai multe sectoare industriale: producția de BCA, fabricarea adezivilor și mortarelor uscate, fabricarea varului (îndeosebi a varului special creat pentru producția de BCA), exploatarea carierelor de nisip și calcar din localitatea Tașaul. Această diversificare permite companiei Celco să dețină controlul absolut asupra materiilor prime ce intră în producția de BCA, garantând astfel calitatea produsului finit.

În plutonul companiilor inovative

Grupul de firme Celco face parte din plutonul companiilor inovative, din România. În "regnul" economiei românești, aceasta este o specie rară, de elită. Conform standardelor Uniunii Europene, companiile inovative sunt acele unități economice care promovează tehnologii și produse noi, metode noi de organizare, de marketing, de desfacere, iar Celco se poate lăuda că excelează în multe dintre aceste capitole.

În ultimii ani compania, a deschis noi capacități de producție și a lansat pe piață numeroase produse și metode de vânzare noi. Ultimul dintre acestea este renumitul procedeu de termoizolație cu plăcile de BCA Celco Megaterm.

De-a lungul existenței sale, unitatea a livrat șantierelor de construcții din întreaga țară milioane de metri cubi de BCA. În Dobrogea s-au ridicat cartiere întregi de locuințe, clădiri pentru unități economice, școli și spitale, având pereți din BCA. Astăzi, noi, constănțenii, trăim, învățăm, muncim, facem copii și îi creștem, protejați fiind de acest material revoluționar fabricat de Celco SA.

Un exemplu ilustru de responsabilitate socială

Conceptul "responsabilitatea socială" face parte din etica afacerilor și se referă, în primul rând, la responsabilitățile corporațiilor față de piață, față de angajați, furnizori, clienți, resurse și mediu. Totodată, cuprinde și acțiunile filantropice prin care corporațiile și oamenii de afaceri contribuie la dezvoltarea comunității.

De-a lungul anilor, grupul de firme Celco și președintele lui, omul de afaceri Niculae Dușu, s-au implicat în numeroase programe sociale, sprijinindu-le financiar. Paleta acestora este deosebit de bogată: programe umanitare, sociale, culturale, medicale, sportive, religioase și altele.

Stimați cititori, omul de afaceri Niculae Dușu și grupul de firme Celco i-au ajutat pe sinistrații din mai multe localități afectate de inundații, din județele Constanta, Suceava și altele. Au acordat sponsorizări mai multor cămine de bătrâni și case de copii, unor organizații caritabile, au sprijinit financiar activitățile unor școli, grădinițe și licee, instituții muzeale, lăcașuri de cult și au susținut o mulțime de proiecte culturale.

De actele filantropice ale omului de afaceri Niculae Dușu a beneficiat, mai ales, sectorul medical. Astfel, câteva spitale și clinici din județul nostru au primit sponsorizări importante. Spitalul Clinic Județean Constanța a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație: un aparat de radiologie digitalizat pentru secția pediatrie, patru aparate de dializă, un electroencefalograf pentru adulți și copii și altele. De această aparatură vor beneficia, în fiecare an, mii de bolnavi.

Pe timpul pandemiei Covid, grupul de firme Celco a achiziționat aparatură medicală necesară diagnosticării și tratării acestei maladii și consumabile, pe care le-a pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean Constanța, valoarea donației ridicându-se la 200.000 de euro. În plus, a achiziționat 18.500 de măști de protecție necesare cadrelor medicale din mai multe unități spitalicești și servicii medicale din Constanța, iar pentru medicii de familie a asigurat alte 1.300 măști de protecție.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 04 Iunie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 14 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.2996 secunde