Cele mai profitabile investiții de pe piața de capital

519
Cele mai profitabile investiții de pe piața de capital - celemaiprofitabileinvestitidepep-1532095038.jpg

Articole de la același autor

Războiul comercial dintre Statele Unite ale Americii și China, declarațiile iresponsabile ale președintelui american Donald Trump la adresa Uniunii Europene, tensiunile de pe piața gazelor din Europa sunt factori descurajanți pentru piețele de capital din întreaga lume.

Nici România nu excelează din punct de vedere al climatului de afaceri, dacă ne gândim la instabilitatea și lipsa de predictibilitate legislativă, la impactul negativ al așa-zisei revoluții fiscale, la atacurile asupra pilonului II de pensii ori la intenția Guvernului de a reintroduce controlul statului asupra prețului de desfacere a gazelor naturale din producția internă și de a-l limita la maximum 55 lei/Mwh.

v v v

Cum se comportă piața românească de capital în acest context intern și internațional tulbure? Investitorii mai manifestă încredere în bursă? Întrebările le-am adresat lui Sorin Trandafir, director operațional în cadrul societății de servicii de investiții financiare Interfinbrok Corporation SA.

"Dacă ne referim la problematica internațională, în special la «războiul comercial», evoluția indicilor de pe piețele de capital din America, Asia ori Germania nu a înregistrat scăderi semnificative. Corecțiile înregistrate vin după o creștere de 25 - 40% a indicilor prețurilor.

În ceea ce privește piața românească de capital, ne aflăm în perioada post-dividende. Majoritatea companiilor au acordat dividende, iar acum au loc corecții de prețuri ale acțiunilor, în limite normale. Volumul tranzacțiilor bursiere începe să scadă, perioada de vară fiind una mai relaxată pe piață. Față de nivelul de echilibru, prețurile sunt ceva mai jos, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru cei ce vor să achiziționeze", a declarat Sorin Trandafir.

Odată cu publicarea rezultatelor financiare pe primul semestru al anului 2018, de către companiile listate pe piața de capital, investitorii vor putea estima dimensiunea profitului anual și mărimea dividendelor, afirmă interlocutorul. În funcție de previziuni, tranzacțiile se vor reorienta și, totodată, volumul lor va crește.

Rezultatele pe primul trimestru al anului 2018 prezintă creșteri mari ale profitului comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent: 38%, în cazul OMV Petrom, și 50%, la Nuclearelectrica. La rândul lor, SIF-urile au evoluții încurajatoare. Profitul SIFI și SIF V pe șase luni este egal cu cel realizat în anul 2017. SIF V a anunțat vânzarea pachetului de acțiuni deținut la BCR și preluarea lui de către Erste Bank, o tranzacție de 140 milioane de euro, bani plătiți în numerar. Aceasta va stabiliza cotația acțiunilor SIFV, fiind și o oportunitate de achiziție.

"Pe data de 15 iulie a intrat în vigoare actul normativ care permite distribuirea trimestrială a dividendelor din profitul anului în curs și, suplimentar, a sumelor depuse în rezerve. Este posibil să vedem oarece schimbări în piață. Este adevărat, la firmele mici este mai ușor să se pună în aplicare noile prevederi. Societățile de pe bursă sunt, de regulă, mari și trebuie auditate situațiile financiare. O eventuală acordare de dividende în cursul anului va face să nu mai existe mari fluctuații ale prețurilor acțiunilor", susține directorul operațional.

Pe data de 19 iulie 2018, au avut loc corecții de 4 - 5% ale prețurilor acțiunilor Romgaz și Transgaz, în urma dezvăluirii intențiilor Guvernului de a plafona prețul gazelor naturale.

"Luările de poziție în privința acestei măsuri sunt pro și contra. Rămâne de văzut dacă intenția se va finaliza. Joi, a fost înregistrat un record de tranzacționare al acțiunilor Romgaz; s-au vândut 1,3 milioane de acțiuni, cu o valoare de aproape 10 milioane de euro. Este adevărat că a avut loc o scădere a cotațiilor, dar este bine că a existat un echilibru", explică Sorin Trandafir.

Investitorii așteaptă cu mare interes decizia finală privind pilonul II de pensii. Renunțarea din partea statului la orice intervenție în această chestiune va influența pozitiv cotațiile din piață.

Dintre companiile constănțene listate pe Bursa de Valori București, atrag atenția operatorii portuari Oil Terminal și Comvex. Oil Terminal se apropie de momentul în care va putea relua procedura de majorare a capitalului social cu valoarea terenurilor, în timp ce la Comvex va intra în exploatare, în februarie 2019, un terminal de cereale cu capacitatea de 200.000 de tone.

"Actualii acționari minoritari ai Oil Terminal vor fi invitați să participe la majorare, iar dacă nu o vor face, acțiunile ce le reveneau vor fi tranzacționate pe piață. Nu cred că va fi un impact semnificativ pe bursă, dar va avea loc o corecție a prețului acțiunilor. Odată cu noua investiție, compania Comvex devine mult mai interesantă pe piața de capital. Rămâne de văzut dacă va crește numărul tranzacțiilor, având în vedere că acțiunile acestei societăți sunt de portofoliu", afirmă interlocutorul.

Potrivit directorului operațional al Interfinbrok Corporation, la această oră, cele mai atractive acțiuni de pe piața românească de capital sunt cele ale Băncii Transilvania și BRD, ale companiilor energetice OMV Petrom, Transgaz, Romgaz, Electrica și Nuclearelectrica, în general, ale firmelor prezente frecvent în Top 10 al celor mai tranzacționate companii pe Bursa de Valori București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Mai 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.2761 secunde