Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene își deschide porțile pentru savanții europeni

147
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene își deschide porțile pentru savanții europeni - centrulcomundecercetarealcomisie-1564604894.jpg
Cercetătorii din întreaga Europă vor putea utiliza instalațiile de ultimă generație ale Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC). În cadrul primei runde a inițiativei privind accesul deschis, au fost prezentate circa 100 de propuneri eligibile, din partea a 92 de institute de cercetare. Noile laboratoare ale serviciilor interne pentru știință și cunoaștere ale Comisiei Europene sunt, în prezent, disponibile pentru cercetătorii externi, care vor putea realiza, printre altele, experimente în domeniul soluțiilor energetice cu zero emisii și al securității nucleare.


Prin această inițiativă, se urmărește impulsionarea cercetării științifice și a competitivității, precum și intensificarea cooperării dintre cercetătorii europeni.


Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de cercetare, a declarat: "Centrul Comun de Cercetare utilizează instalații de nivel mondial, finanțate de UE, pentru a contribui la soluționarea celor mai stringente provocări ale epocii noastre, de la schimbările climatice, până la siguranța alimentară și la securitatea nucleară. Sunt foarte mulțumit că, în prezent, facem și mai multe pentru a-i sprijini pe cei care se străduiesc să rezolve problemele societale, punând laboratoarele și instalațiile noastre la dispoziția savanților de excepție din întreaga Europă."


Din 2017, când Centrul Comun de Cercetare (JRC) și-a deschis pentru prima dată laboratoarele, cercetători din 21 de țări ale UE și din 3 țări învecinate au realizat experimente în 12 dintre laboratoarele JRC situate în Geel (Belgia), Ispra (Italia) și Karlsruhe (Germania). Inițiativa va include, în noua etapă, și localitatea Petten (Țările de Jos), care găzduiește laboratoarele de cercetare ale JRC în domeniul energiei și al transporturilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4406 secunde