La Mamaia

Cercetători științifici și universitari din 15 țări discută despre tehnologiile și materialele viitorului

337

Articole de la același autor

Profesori universitari și cercetători științifici din 15 țări de pe trei continente au participat, în perioada 13 și 16 iunie 2018, la cea de-a șasea ediție a Conferinței internaționale "Tehnologii moderne în ingineria industrială - ModTech", organizată, cu sprijinul Universității Maritime din Constanța, în sala de conferințe a hotelului "Bulevard" din Mamaia.


"Cercetarea științifică, mai ales în domeniile de vârf, reprezintă una dintre direcțiile de dezvoltare ale UMC. Știm cu toții că viitorul va aparține celor care vor deține cele mai performante materiale. Putem face programe, soft-uri, putem să ne gândim la tot felul de proiecte, dar tehnologiile depind de materialele existente. Dacă vom reuși, prin cercetare, să facem pași importanți în producerea unor noi materiale, ni se vor deschide alte orizonturi. Astăzi, una dintre direcțiile prioritare ale dezvoltării industriale în Europa este aceea a economiei verzi. Cercetarea științifică trebuie să ne ajute să diminuăm acțiunea factorilor poluatori.


UMC este interesată de tehnologiile viitorului din shipping. Navele autonome (fără echipaj) vor avea nevoie de tehnologii și materiale performante. Să ne gândim la situația izbucnirii unui incendiu pe astfel de nave. La bordul lor trebuie să existe sisteme capabile să gestioneze situația critică apărută. În mod evident, nu orice material va face față. 


Aceasta este cea de-a doua sesiune științifică găzduită de UMC în 2018. Recent a avut loc cea dedicată securității cibernetice, acum se desfășoară cea a tehnologiilor moderne. Va urma sesiunea Atom 2000, care se adresează sistemelor de comunicații, transmitere de date și gestiunii informațiilor. 


Universitatea noastră și-a centrat atenția asupra zonelor provocatoare ale tehnologiei și industriei, în particular, ale industriei de construcții navale și ale exploatării navelor. Este îmbucurător pentru UMC faptul că, la această sesiune, cadrele sale universitare au prezentat 31 de comunicări științifice acceptate", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul UMC.


La rândul său, prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu, din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași, președintele conferinței, a precizat următoarele: "Temele abordate în cadrul acestei sesiuni vizează domeniul prelucrării materialelor și tot ce ține de aceasta. La ediția din acest an au trimis comunicări științifice autori și coautori din 19 țări și sunt prezenți cadre didactice, cercetători științifici, doctoranzi reprezentând universități și institute de cercetare din 15 țări: România, SUA, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Albania, India, Croația, Olanda, Polonia, Mexic, Serbia, Republica Moldova, China și Rusia.


Participă, de asemenea, reprezentanți ai unor asociații profesionale din străinătate, printre care Asociația de Tehnologie a Pulberilor, din Japonia."


Printre comunicările care au stârnit cel mai mare interes s-au numărat: "Sisteme de prelucrare inteligentă pentru industrie" (autor Jun Ni, de la Universitatea Michigan, SUA); "Tehnologie de proces și aplicații ale compozitelor pe bază de siloxan armate cu fibre de bazalt" (autori Rainer Gadow și Patrick Weichand, Universitatea Stuttgart, Germania); "Procesarea inteligentă a pulberilor pentru materiale funcționale avansate" (autor Makio Naito, Universitatea Osaka, Japonia); "Investigarea numerică și un sistem eficient de prezicere a procesului de topire selectivă a laserului cu aliaj TI6AL4V" (autori Hong Seok Park și Jonaet Ansari, Universitatea Ulsan, Coreea de sud).


Răspunzând întrebărilor ziarului "Cuget Liber", prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu a afirmat: "Cel mai important impact al acestor conferințe este relația ce se stabilește între cercetători, între cadrele didactice. De aici rezultă numeroase posibilități de colaborare în cercetare și pe proiecte, ce pot obține finanțare de la Uniunea Europeană ori de guvernele unor țări, între care se remarcă cel al Japoniei. 


În urma acestor conferințe s-au stabilit acorduri de colaborare între laboratoare de cercetări din diferite țări. Personal, în urmă cu doi ani, am stabilit un acord de colaborare între laboratorul pe care îl conduc la Universitatea Tehnică din Iași cu laboratorul de producție industrială al profesorului Hong Seok Park. În prezent, ne-am propus să realizăm proiecte cu finanțare europeană.
Recent, cinci universități românești, între care și Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, au început să lucreze la un proiect complex de cercetare - dezvoltare - inovare. Contractul s-a semnat la începutul lunii martie 2018 și are un buget de peste un milion de euro. În cadrul lui, eu mă voi ocupa de o temă nouă: printarea 3D a materialelor biodegradabile. În perioada scurtă a celor cinci ediții anterioare ale Conferinței Mod Tech s-au făcut pași importanți în direcția colaborării științifice internaționale".


Trebuie amintit faptul că, din 2013 și până în prezent, la conferințele ModTech au participat reprezentanți din 25 de țări. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8131 secunde