Chiar și evazioniștii au dus-o mai greu în 2010

389
Chiar și evazioniștii au dus-o mai greu în 2010 - 92968841354ffe29d6409038ebd00ebe.jpg
Pentru bugetele de familie ale românilor, 2010 - cel de al doilea an al crizei economice - a fost extrem de greu. În schimb, pentru cel al statului a fost un an înfloritor.
Veniturile încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 168,6 miliarde lei, fiind cu 7,2% mai mari față de anul precedent. Cheltuielile au conti-nuat să crească, fiind cu 4,2% mai mari și ajungând la 201,9 miliarde de lei.
După cum se vede, statul continuă să trăiască pe picior mare, cheltuind mai mult decât îi permite economia țării și făcând datorii în dreapta și în stânga. Este drept, deficitul bugetar s-a redus la 6,5% din PIB, dar nu trebuie băgată mâna în foc că aceasta este realitatea. Dacă avem în vedere faptul că plata multora dintre facturile statului este amânată cu lunile sau cu anul ori că printre veniturile declarate sunt strecurate și creanțe neîncasate de la rău-platnici, deficitul real ar putea să difere cu mult față de cel declarat.
Statul a obținut mai multe venituri strângând puternic șurubul fiscal. Aceasta a fost esența "reformei" sale din 2010. Deși, TVA a fost majorată cu 5% abia în luna iulie, veniturile din această taxă au crescut cu 14,3%. Cum a fost posibil, câtă vreme veniturile și consumul populației au fost în scădere? Singura explicație plauzibilă este că, în 2009, s-a făcut evaziune fiscală la greu. Când, în 2010, Fiscul s-a pus serios pe muncă, evazioniștii au început să mai treacă pe la Trezorerie, să-și achite dările. Accizele colectate au crescut cu 11,5%, semn că și Vama n-a mai închis ochii la trecerea TIR-urilor cu tutun și băuturi alcoolice ori a cisternelor cu carburanți.
Pe de altă parte, încasările din impozitul pe venit s-au redus cu 3,2%, cele din impozitul pe profit, cu 4,9%, iar cele din contribuții de asigurări sociale, cu 4,5%. Altfel spus, salariații, pensionarii și agenții economici au avut venituri mai mici în 2010 și de aceea au plătit impozite și contribuții directe mai mici.
Îmbucurător este faptul că statul și-a sporit capacitatea de absorbție a fondurilor europene, sumele pri-mite în contul plăților efectuate au înregistrat o creștere cu 181% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 5,4 miliarde lei (față de 1,9 miliarde lei).
Creșterea cheltuielilor bugetare a fost de: 170%, la proiectele cu finan-țare UE; 20%, la dobânzile creditelor de finanțare a deficitelor bugetare; 7,3%, la asistența socială, ca urmare a sporirii cheltuielilor cu ajutorul de șomaj; 5,2%, la cheltuielile cu bunurile și serviciile, pentru că s-au stins mai multe dintre arieratelor acumulate din 2008 - 2009. În schimb, cheltuielile de personal s-au redus cu 8,6%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Economie : Litoralul se va sufoca și va muri
Pagina a fost generata in 1.9821 secunde