Cine rezolvă criza de lucrători calificați, din județul Constanța?

681
Cine rezolvă criza de lucrători calificați, din județul Constanța? - costeadumitru4-1350406243.jpg
În anii de boom economic, 2006 -2008, economia românească s-a confruntat cu o criză acută de lucrători calificați. Zidarii, faianțarii, instalatorii sanitari, sudorii, lăcătușii, mecanicii, tâmplarii, macaragii ori motostivuitoriștii erau căutați cu lumânarea. Criza se adâncise într-atât încât în unele domenii, precum sectorul naval, s-a trecut la importul de mână de lucru din Republica Moldova și Orientul Îndepărtat. 


Angajatorii se străduiau în zadar să găsească meseriașii de care aveau nevoie printre absolvenții școlilor. Învățământul pregătea altceva decât cere producția.

Recesiunea a rezolvat, pentru moment, în intervalul 2009 - 2010, criza de competențe. Din 2011, ea a reizbucnit cu și mai mare forță, deși economia națională nu a scăpat de durerile recesiunii. Astăzi, rubricile de mică și mare publicitate ale ziarelor sunt pline de oferte de locuri de muncă pentru lăcătuși, sudori, instalatori sanitari, mecanici, croitori, barmani, ospătari, semn că problema de fond a rămas nerezolvată. România are nevoie de școli care să pregătească tinerii în meseriile cerute de economie, care să asi-gure recalificarea, policalificarea, specializarea forței de muncă.

La nivel național au apărut câteva mii de astfel de furnizori de competențe. Numai în județul Constanța au fost autorizate peste 400 de entități. Cele mai multe funcționează doar pe hârtie.

Fundația Cultural - Științifică "Concord", din Constanța, este cunoscută pe piața educațională românească, pentru activitatea desfășurată pe multiple planuri: cursuri de calificare, învățământ preuniversitar și universitar.

Referindu-se la pregătirea tine-rilor pentru meseriile cerute de piața muncii, conferențiarul dr. în economie Dumitru Costea, președintele fundației, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber": "Avem în derulare două proiecte finanțate din fonduri europene, pentru calificarea forței de muncă în meserii din domeniul turismului și construcțiilor: recepționeri, cameriste, barmani, chelneri, bucătari, zidari, fierari betoniști, faianțari și așa mai departe. Cursurile finanțate din fonduri europene se adresează șomerilor și sunt gratuite, iar cursanții primesc o subvenție. Organizăm, de asemenea, cursuri pentru contabili de gestiune, inspectori de resurse umane și formatori. Sunt cursuri cu taxă și se adresează celor ce au deja un loc de muncă."

Proiectele cu fonduri europene sunt realizate în colaborare cu AJOFM și alți parteneri români și străini. Partea de finanțare care îi revine Fundației "Concord" este de 250.000 euro de fiecare proiect. Numărul cursanților la cele două proiecte este de circa 400 de per-soane. Proiectele vor fi finalizate la finele anului 2012.

"În organizarea cursurilor am pornit de la meseriile deficitare din județul nostru. Turismul și sectorul construcțiilor resimt cel mai acut criza de lucrători calificați. Avem încheiate contracte de colaborare cu mai multe companii hoteliere și de alimentație publică de pe litoral, pentru care pregătim forța de muncă. Pe timpul calificării, practica se desfășoară chiar la aceste unități. În mod similar stau lucrurile în cazul cursurilor pentru meseriile din construcții. Pregătim lucrători atât pentru propria firmă de construcții, cât și pentru alți parteneri" - a explicat Dumitru Costea.

În domeniul turismului, angajatorii își pot planifica necesarul de lucrători calificați pentru următorii cinci-zece ani și pot lansa din timp comenzi pentru furnizorii de competențe. În schimb, în sectorul construcțiilor, dependent de o piață imobiliară în criză și de ruleta licitațiilor de la stat, planificarea este iluzorie, spune președintele fundației.

Costea a dezvăluit că intenționează să treacă la o etapă superioară în calificarea forței de muncă din turism și construcții, să înființeze o școală profesională.

În domeniul incluziunii sociale, Fundația "Concord", în colaborare cu parteneri din alte județe, a depus trei proiecte pentru obținerea finanțării europene. "Grupurile țintă sunt familiile mono-parentale cu trei copii, persoanele cu handicap și rromii. Participanții urmează să obțină o calificare și să fie integrați în așa numitele întreprinderi sociale. Vrem să înființăm sere la sate și ateliere de croitorie, în parteneriat cu administrațiile locale. Noi vom cofinanța aceste proiecte, dar și statul trebuie să contribuie. Am depus proiectele și, de luni de zile, nu primim niciun răspuns" - a declarat Dumitru Costea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Economie : Ce ar aduce un suflu nou în turism
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Concurs de orientare turistică la Moneasa
Pagina a fost generata in 0.6264 secunde