Cine și cum poate scăpa de plata impozitului pe clădire

1001
Orice economisire este binevenită în această perioadă, așadar astăzi vă prezentăm lista documentelor necesare în vederea acordării scutirii de la plata impozitului pe clădiri pentru proprietarii apartamentelor și caselor care au executat, pe cheltuială proprie, lucrări de intervenție privind creșterea performanței energetice.

Lista documentelor care trebuie depuse în acest sens nu este una foarte lungă. În Monitorul Oficial nr. 9/2012 a fost publicat un ordin pentru completarea normelor metodo-logice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Acesta stabilește că proprietarii apartamentelor din blocurile de locuințe și ai imobilelor care au executat lucrări de intervenție pe cheltuială proprie depun, în copie, la autoritatea fiscală competentă pe raza căreia se află clădirea, în vederea acordării scutirii de la plata impozitului pe clădiri sau reducerii acestuia, autorizația pentru executarea lucrărilor de intervenție, certificatul de performanță energetică sau, după caz, raportul de audit energetic și procesul - verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Autorizația de construire nu se va solicita, respectiv nu se va depune pentru clădiri de locuit individuale cu cel mult trei niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecție a monu-Smentelor și/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii.

În Codul Fiscal este prevăzut și că, la art. 286, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren sau o reducere a acestora pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

De asemenea, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri / taxei pe clădiri pe o perioadă de cinci ani consecutivi pentru proprietarii care execută lucrări privind măsuri de creștere a calității arhitectural - ambientale a clădirilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.219 secunde