Cine veghează la siguranța alimentară a turiștilor?

321
Cine veghează la siguranța alimentară a turiștilor? - pizzza-1307474211.jpg

Sute de unități de alimentație publică de pe întreg litoralul și-au deschis porțile pentru cele câteva mii de turiști care deja au ajuns la mare. Dacă momentan doar în week-end aglomerația este ceva mai mare, în special spre seară, atunci când cu greu mai găsești locuri în restaurantele și terasele din Mamaia, în câteva săptămâni situația se va schimba radical. În vârf de sezon, cifra turiștilor poate sări și de 150.000, pe întreg litoralul, la care se adaugă și alte mii bune de constănțeni.
În asemenea perioadă, cum nu se poate mai bună pentru patronii unită-ților de alimentație publică, tone de alimente - materii prime și preparate culinare - trec prin farfuriile turiștilor. Cine se asigură, pe plan local, că acestea sunt conforme din punct de vedere sanitar, astfel încât să se evite îmbolnăvirile în masă? În primul rând un rol extrem de important îl are sau ar trebui să-l aibă Direcția Sanitară Veterinară și pentru Sigu-ranța Alimentelor Constanța (DSVSA). Turiștii, sunt "apărați" însă, cel puțin deocamdată, doar de o mână de oameni.
La nivelul Constanței sunt, de exemplu, patru circumscripții pentru siguranța alimentelor, care sunt deservite de câte un medic veterinar și un asistent. Potrivit directorului executiv adjunct al DSVSA Constanța, dr. Gheorghe Dincă, acest număr este suficient pentru a fi acoperite toate unitățile de alimentație publică din cele patru sectoare ale Constanței. O mare problemă va apărea însă odată cu intrarea în plin sezon estival.
Reprezentanții DSVSA Constanța spun că soluția este, ca și în ceilalți ani, detașarea de personal din alte județe, măcar pentru intervalul 15 iulie - 15 august, considerat perioadă "critică". Rămâne însă de văzut dacă va ajunge cineva pe litoral. Chiar dacă a trecut deja o săptămână și din iunie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) încă nu a anunțat dacă și în ce condiții se va mai recurge la această metodă. Există destule voci care spun că bugetul de "austeritate" nu ar mai permite asemenea cheltuieli.
Pe litoral ar fi însă mare nevoie de încă doi specialiști care să țină sub observare Constanța, în special stațiunea Mamaia, cinci care să fie trimiși la Mangalia și trei la Eforie, numărul minim de persoane cu care reprezentanții DSVSA susțin că
s-ar putea descurca.
În ultimii ani, ANSVSA a dispus constituirea Comandamentului Sezon Estival, care avea ca scop asigurarea sănătății și siguranței alimentare a turiștilor. Anul trecut însă, din cauza constrângerilor bugetare existente, acest Comandament a fost înjumătățit, așa că doar zece inspectori detașați de la direcțiile sanitare veterinare județene din țară au ajutat personalul existent în cadrul DSVSA Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4399 secunde