Clădirile "verzi" pot fi cu până la 20% mai scumpe decât cele normale

239
O clădire este considerată verde dacă prin design, materiale de construcție și tehnologiile utilizate se reduc atât consumul de energie, cât și impactul negativ asupra mediului, atât în timpul construcției, cât și în timpul operării, comparativ cu locuințele/clădirile tradiționale.
Costurile de construcție ale unei clădiri "verzi" comparativ cu cele pentru pentru o clădire tradițională pot fi cu 5% până la 20% mai mari, în funcție de performanțele pe care aceasta le oferă, au declarat pentru NewsIn reprezentanții Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC).
"Costul de construcție al unei astfel de clădiri comparativ cu una standard depinde mult de tipul clădirii. Acestea variază și pot fi mai mici sau cu 5% mai mari decât pentru o clădire tradițională. Clădirile foarte performante pot să fie chiar cu 20% mai scumpe", susține Laura Nemoianu din partea Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (România Green Building Council - RoGBC)

Interes crescut pentru clădirile… eficiente
Multe din principiile de construcție a clădirilor verzi sunt similare cu principiile de construcție a le clădirilor de înaltă calitate. Cu toate acestea valoarea clădirilor verzi este mai mare și de cele mai multe ori costurile sunt recuperate de câteva ori pe durata vieții unei clădiri, a precizat Laura Nemoianu.
Rezultatele unei cercetări a World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) demonstrează că o construcție verde nu costă cu mult mai mult decât una obișnuită, dar oferă beneficii financiare semnificative. Printre acestea se numără creșterea valorii clădirii, reducerea costurilor cu energia, dar și un confort sporit pentru locatarii sau angajații din clădirea respectivă. Mai mult, o "clădire verde" ajută la creșterea productivității acestora din urmă.
"Din discuțiile purtate până acum cu diverși dezvoltatori imobiliari sau alți jucători din industrie, am observat un real interes pentru clădirile eficiente din punct de vedere energetic. Piața abia a început să se adapteze creșterii prețurilor la energie și ne așteptăm ca de acum înainte cererea pentru construcții verzi să crească. Câțiva dintre dezvoltatori au primit cereri din partea firmelor dornice să închirieze spații pentru birouri în clădiri verzi certificate. În prezent, mai multe firme au început să gândească și să construiască verde", a adăugat Laura Nemoianu.

Clădirile verzi au impact minim asupra mediului
Porivit specialiștilor, eficiența energetică sporită reduce consumul de energie și gaz și astfel sunt reduse și emisiile de carbon. Clădirile verzi sunt construite în așa fel încât minimizează consumul de materiale de construcție, reduc deșeurile din construcții, încorporează materiale reciclate, vopseluri, adezivi, mobilier cu un conținut scăzut de substanțe toxice.
"Clădirile verzi minimizează, de asemenea, impactul asupra mediului și sunt integrate unui sistem de transport public, ceea ce înseamnă mai puține mașini, mai puțini kilometri parcurși cu mașina și consum mai mic de resurse", mai spun reprezentanții RoGBC.
Potrivit acestora, clădirile verzi pot utiliza soluții bazate pe noile tehnologii (ferestre și materiale speciale, foarte avansate), dar și soluții tradiționale (ventilația naturală, orientarea clădirii pentru a o proteja de soarele verii și pentru a capta lumina și căldura solară pe timp de iarnă), cea mai bună soluție fiind combinarea celor două.

Directive UE
România a adoptat deja Directiva UE privind Performanța Energetică a Clădirilor, iar potrivit acesteia, din ianuarie 2007, toate clădirile noi cu suprafață mai mare de 1.000 mp trebuie să fie evaluate de un auditor energetic și să primească un certificat de performanță energetică. Există, de asemenea, prevederi privind procentajul produselor "verzi" în cadrul politicilor de achiziție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8417 secunde