În urma noilor reglementări BNR,

Clienții vor obține un credit cu o valoare mai mică față de perioada precedentă

467
De la 1 octombrie 2008, va intra în vigoare noul regulament BNR ce prevede ca băncile să solicite clienților fise fiscale și să stabilească diferențiat gradul maxim de îndatorare.
Conform noului regulament, băncile vor analiza capacitatea de rambursare a clienților "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăși cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior".
Mai mult "la acordarea creditului, împrumutătorii trebuie să se asigure că pe întreaga perioadă de acordare a creditului gradul de îndatorare a solicitantului se încadrează în nivelul maxim aplicabil acestuia."
Astfel, băncile nu vor mai putea considera, ca până acum, că veniturile salariale și activele imobiliare vor crește la nesfârșit, impunându-se o marjă maximă, de 20%, care poate fi avută în vedere drept creștere salarială față de veniturile anului anterior.
Practic, noile condiții de creditare vor conduce la obținerea de către un client a unui credit cu o valoare mai mică, în baza unui venit dat, față de cazul în care încearcă obținerea creditului înainte de 1 octombrie. "Impactul va fi mai mare în cazul creditelor în valută (mai ales în alte valute decât euro), cu dobânda variabilă și pe termen lung", a declarat Cezar Vasile Marin, reprezentant bancar.
În prezent, există un flux mai mare de cereri de credite față de perioada verii, însă saltul nu este unul spectaculos. "Îi consiliem pe clienții noștri să se grăbească pentru ca dosarele lor de creditare să fie aprobate înainte de 1 octombrie, îndeosebi pe cei ce sunt interesați de creditele imobiliare", a mai declarat Cezar Marin pentru Cuget Liber.
Există și reprezentanți bancari care nu dau motive de îngrijorare celor ce vor să obțină credite. Conform declarațiilor acestora, toți cei care arată capacitate de rambursare viitoare, nu vor avea probleme în a lua credite după noul regulament, așa cum nu au avut nici după vechile norme.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.3449 secunde