Concurs Vânzările de centrale termice "îngheață" pe timp de iarnă

758

Articole de la același autor

Iarna car și vara sanie. Un principiu după care funcționează mințile majorității europenilor, când vine vorba de încălzirea și răcirea locuințelor. Culmea, și la români a început să prindă această tactică, deși în urmă cu un eram exact pe dos.
Comercianții constănțeni spun că vânzările de instalații termice vor stagna în această iarnă, semn că piața autohtonă a intrat în normal.
"Am înregistrat creșteri în vară, însă acum a început sezonul rece și ritmul vânzărilor se temperează. La Constanța este concurență foarte mare, în jur de 20 de firme de profil, așa că oamenii au de unde alege", spune Silviu Iacob, de la firma "Con Est", reprezentanță a Romstal.
O centrală termică este o investiție destul de costisitoare, însă durabilă, cât timp prețul gazelor nu devine prohibitiv. Specialiștii spun că pentru o casă medie (două camere, baie, bucătărie, living), cheltuielile totale se ridică la aproximativ 10.000 lei, preț în care sunt incluse caloriferele și branșamentul la rețeaua de gaze.
Desigur, cine are deja rețeaua internă nu trebuie să își cumpere decât centrala propriu-zisă, care costă între 1.800 și 3.500 lei, în funcție de specificații.
Instalarea poate fi făcută doar de o firmă autorizată de către Inspecția Inspecția de Stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune și instalațiilor de ridicat (ISCIR). Branșamentul la conducta de gaz reprezintă 20 – 30% din investiția totală.
Pentru 2008, piața centralelor termice este estimată la 160.000 – 180.000 de unități, de anul viitor trendul urmând să se mute pe echipamentele cu eficiență energetică sporită, dar și pe cele bazate pe energiile regenerabile.
Deocamdată, comercianții locali spun că centralele rămân cea mai bună soluție pentru încălzirea locuințelor.
"Panourile solare, în special cele ieftine (800 – 1.200 euro), nu pot fi folosite decât pentru apă caldă, pe timp de vară. Nu au un randament bun în restul anului. Soluțiile complete sunt destul de scumpe, de la 6.000 – 7.500 euro", spune managerul unui magazin local de profil.
Cine vrea să își cumpere o centrală trebuie să fie atent la eficiența acesteia (de preferință peste 90%), la sistemul de control al combustiei, la consumului de energie și la cantitatea de noxe pe care o produce. De asemenea, o centrală bună este prevăzută cu multe sisteme de siguranță iar utilizatorii își pot personaliza setările.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7033 secunde