În doi ani

Concurs Constanța va avea un centru expozițional de 10.000 mp, la… Ovidiu

1430

Articole de la același autor

Isprava "structurală" a Consiliului Județean îndepărtează Constanța de un centru expozițional propriu. Mai mult, și șansele altor proiecte de a obține finanțare europeană sunt relativ diminuate.
"Ideea de pavilion expozițional trezește amintiri neplăcute la Comisia Europeană", spune Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, instituție care derulează proiectul unui centru de expoziții de circa 10.000 metri pătrați, pe malul lacului Siutghiol, în apropiere de Ovidiu.
"În prezent, suntem în faza obținerii avizelor și aprobărilor. Noua administrație de la Ovidiu trebuie să decidă rapid ce vrea să facă, căci un centru expozițional este profitabil doar dacă infrastructura aparține autorităților locale. Va mai dura încă doi ani, cel puțin, până când proiectul va fi gata", mai spune președintele CCINA.
Complexul de 10.000 metri pătrați va fi compus din trei module, de 3.000 - 3.500 metri pătrați fiecare, la care se vor mai adăuga un drum de acces la șoseaua principală, de 500 metri, și un sens giratoriu.
Cei mai mari beneficiari ar fi proprietarii unităților de alimentație publică și hotelierii, care ar avea de câștigat enorm de pe urma vizitatorilor și expozanților care participă la târguri.
În prezent, cadrul expozițional constănțean este jalnic. Cu excepția târgurilor în aer liber, singurele spații disponibile de amenajare sunt hotelurile din stațiunea Mamaia și din sudul litoralului. În alte orașe europene, spațiile pentru expoziții sunt imense, dimensiunile minime fiind cele ale unui mall extravilan. Investiția într-un asemenea spațiu uriaș ar ajunge la 8 – 10 milioane euro.
"Nici măcar centrul nostru de 10.000 metri pătrați nu va fi de ajuns. Totuși, vom scăpa de problema găsirii de spații încălzite, în timpul sezonului rece. De asemenea, odată cu prelungirea sezonului estival, problema spațiilor devine și mai gravă. Și la ediția Tinimtex care începe astăzi am avut probleme cu spațiile, suprafața totală ajungând la 9.800 metri pătrați, de la 12.000 în 2007", spune Mihai Daraban.
CCINA va solicita finanțare europeană pentru acest proiect, pe care îl va prezenta drept "centru multifuncțional pentru dezvoltarea afacerilor", pentru a nu irita oficialii europeni.
"Mai sunt câteva proiecte mici în derulare, pentru centre asemănătoare celui propus de Consiliul Județean. Însă au suprafețe totale de până în 3.000 metri pătrați, din care doar 2.000 metri pătrați pot fi amenajați. Sunt mult prea mici", mai spune președintele Camerei de Comerț.
Oficialii Comisiei Europene spun însă că nu există pericolul ca alte proiecte din Constanța să fie respinse de la finanțare, din cauza greșelilor CJ Constanța.
Nicolae Idu, șeful reprezentanței CE în România, spune că "pavilionul este o situație nefericită, o înțelegere greșită a ceea ce înseamnă finanțare europeană. Proiectul este blocat și trebuie rezolvată problema returnării fondurilor. În principiu, situația acelui proiect nu ar trebui să influențeze absorbția fondurilor structurale în județul și municipiul Constanța. Cei care au fost implicați în proiectul Pavilionului Expozițional nu mai au însă un grad de credibilitate mare în fața Comisiei Europene, pe care ar trebui să îl aibă cei care solicită finanțare europeană".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2001 secunde