Concurs Medierea conflictelor, drumul scurt și ieftin spre normalitate

1001

Articole de la același autor

În Statele Unite ale Americii, în jur de 75% dintre conflictele care ajung în instanță sunt rezolvate de mediatori. Medierea durează mai puțin decât un proces clasic, nu costă așa de mult și oferă părților libertatea de a își rezolva problemele pe cale amiabilă.

În România, primul tablou al mediatorilor a fost aprobat pe 25 iunie 2008, deși legea care reglementează această profesie liberală datează încă din 1996.
La Constanța sunt acum șapte persoane acreditate să medieze conflicte. În total, la nivel național, sunt 400.
Mircea Mastacan este unul dintre cei șapte mediatori de la malul mării, care și-a deschis pe 1 august propria firmă de profil, prima de acest gen din oraș, în asociere cu un alt mediator.
"Apelarea la instanță implică mult timp, mult stres și cheltuieli de judecată extrem de mari. Medierea este soluția rapidă, o încercare de a elibera instanțele de numărul mare de cazuri aflate pe rol. Părțile vătămate se întâlnesc și, supervizate de mediatori, încearcă să își rezolve amiabil problemele. Angajamentul semnat la sfârșit este recunoscut în instanța, ca un act de la notar sau de la judecător", spune Mircea Mastacan.
În prima lună de activitate, firma de mediere a avut deja trei cazuri, un conflict de muncă fiind rezolvat gratuit. Până la finele anului, mediatorii vor să elibereze instanța constănțeană de aproximativ 10% din cazurile de pe rol și să rezolve un caz pe zi.
"Tarifele nu sunt fixe ci se stabilesc de la un conflict la altul. Fiecare parte plătește 50% din costul final. Oricum, pentru anumite categorii sociale, vrem să facem gratuit medierea", mai spune Mircea Mastacan.
La prima vedere, poate părea că mediatorii le fură clienții avocaților, însă nu este așa. Mulți dintre mediatori sunt chiar avocați, care au înțeles că trei conflicte rezolvate rapid, la un cost moderat, sunt mai profitabile decât un singur proces lung și costisitor.
Pentru a putea practica profesia de mediator, este necesară participarea la un curs de specializare, pe lângă studii superioare și o vechime de minimum trei ani la actualul loc de muncă.
"A fost organizat și la Constanța un astfel de curs, care costă în jur de 3.500 lei. Pe viitor, vrem să mai organizăm cursuri, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității Ovidius", spune mediatorul, de altfel și profesor de legislație.
Medierea câștigă teren în toată țara, prin introducerea tablourilor mediatorilor. Cei care merg la instanță pot consulta acolo lista cu firmele de mediere și pot alege modalitatea de rezolvare a conflictelor.
Până la sfârșitul acestui an, alți 1.500 de mediatori vor intra pe piață, un semn de normalitate pentru România, țară în care probleme se rezolvă fie în mulți ani de procese, fie prin violență, fie nu sunt rezolvate deloc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6588 secunde