Comerțul visa să explodeze de Ziua Femeii, dar… n-au vrut bărbații!

886
Comerțul visa să explodeze de Ziua Femeii, dar… n-au vrut bărbații! - comertulvisasaexplodezedeziuafem-1551993309.jpg

Articole de la același autor

Au fost vremuri când primăvara incendia inimile bărbaților. Sub corola de minuni a naturii, ființa lor era toată o vâlvătaie. Și-o domoleau dăruindu-i iubitei, după puteri, ca o dovadă a dragostei lor fără de margini: o mașină decapotabilă, o brățară de aur, o poșetă din cea mai fină piele, un șirag de perle prețioase, un inel cu diamante, o excursie în ținuturi exotice, un hectar de flori aduse cu avionul tocmai din Olanda sau o cină la restaurantul din colțul străzii. 


Sub presiunea atâtor sentimente incandescente, comerțul, turismul, industria hotelieră și a timpului liber explodau de 8 Martie. De Ziua Internațională a Femeii, cifrele de afaceri băteau recorduri după recorduri, artiștii răgușeau cântând, corzile viorilor și chitarelor plesneau de prea mult ciupit, iar condurii dansatoarelor rămâneau fără flecuri.
Astăzi, de 8 Martie, totul e altfel: natura e cenușie, în inimi n-a mai rămas decât un tăciune din dragostea aia mare, iar afacerile trag targa pe uscat. 
O clipă, tocmai am prins la telefon dealerul auto Rădăcini Constanța. Îmi răspunde o voce suavă. O întreb: "Înainte de 8 Martie, a venit vreun domn să cumpere vreo mașină pentru iubita lui?". 
Răspunsul îmi umple inima de speranța că sentimentele gingașe au reînviat: "Au venit mai mulți bărbați însoțiți de doamne și au achiziționat mașini. Erau persoane din toate categoriile de vârstă. Se vede că nu s-au pierdut obiceiurile frumoase legate de această sărbătoare. Domnule, ce alt cadou poate fi mai frumos pentru o doamnă decât o mașină?". 
Un scuter sau o motocicletă! spun în gând. Dar asta este doar părerea unui individ care toată viața a mers pe două roți, sub pretextul că își pierde echilibrul dacă merge pe patru. 
Oare or fi existând doamne care să își dorească să primească în dar, de 8 Martie, un motor? 
"Femeile motociclist sunt destul de puține în Constanța - spune Valentin Vasiliu, agent de vânzări la moto-shop-ul Yamaha. În ultima vreme, au intrat vreo două în magazin, care se vede că erau în temă. În schimb, a venit o doamnă care i-a făcut soțului cadou un motor de barcă. Ceva mai demult a venit un navigator din voiaj și a luat un scuter mai mare, de 300 cmc, pe care i l-a făcut cadou prietenei sale. L-a luat din timp, căci urma să fie pe mare de Ziua Femeii". 


Vânzările de bijuterii, în ușoară creștere 
Cu vânzările auto-moto ne-am lămurit. Poate cu "bijuurile" merge mai bine. 
"Față de alte perioade, vânzările de bijuterii au înregistrat o ușoară creștere în aceste zile. Clienții sunt de regulă bărbați între două vârste, care au rămas cu obiceiurile frumoase. De regulă, se cumpără bijuterii cu sticlă de Murano: coliere, brățări, broșe"  - îmi spune reprezentanta magazinului Bijuteria Veronica. 
Ce v-am spus eu mai devreme? Iată că se confirmă. 
Pulsul vânzărilor din magazinele tradiționale este destul de anemic. "Nu se simte că vine 8 Martie" - se plâng unii comercianți. Ce-i drept e drept, nu se așteptau la o avalanșă de cumpărători, dar parcă e prea de tot. Aruncă din când în când o privire în stradă, doar-doar vor zări vreun soț iubitor, vreun amant culant sau un logodnic cu dare de mână, care să le facă vânzare. Dar nici urmă de așa ceva! Doar doamnele intră și cumpără, ca de obicei, rochițe, pantofi, poșete, parfumuri, una-alta. Și-or fi făcând singure cadourile de 8 Martie sau le finanțează careva? 
În schimb, comenzile magazinelor online de cadouri au crescut, semn că domnii preferă tot mai mult metoda modernă de shopping. 
"Cererea este mare în aceste zile. Acum se caută foarte mult florile de primăvară: lalele, frezii, zambile. De asemenea, se comandă bomboane, șampanie, vin și torturi", îmi spune Virgiana Rânceanu, reprezentanta magazinului Flori în Constanța. 
În schimb, pentru agenții din turism, 8 Martie este o zi ca oricare. Au oferte de minivacanțe în străinătate și în țară, pentru toate buzunarele. Dar ce folos? Domnii nu le oferă doamnelor și domnișoarelor excursii de vis la Madrid, Viena, Paris ori mai pe-aproape, la Bran, Căciulata, Olănești sau Mamaia. 


Cină festivă la restaurant 
Dragi cititori, au fost vremuri când, de-ai fi plătit cu aur, n-ai fi găsit o masă liberă în vreun restaurant, cu o lună înainte de 8 Martie. Acum, sunt locuri berechet! De ce oare? Și-au pierdut femeile cheful de petreceri ori a crescut peste măsură numărul restaurantelor, barurilor și cluburilor? 
Unele localuri sunt foarte solicitate! La Irish Pub, toate mesele sunt rezervate pentru seara de 8 Martie. La fel și cele 260 de locuri ale restaurantului Delfinul. Doamnele au rezervat cele 120 de locuri de care dispune restaurantul The View (fostul Vraja Mării), atât pentru masa de prânz, cât și pentru cina festivă. 
Dar nu vă faceți griji frumoaselor, grațioaselor! Constanța și litoralul sunt pline de baruri, restaurante și cluburi care au locuri libere. 


XXX 
Credeți-mă, aș fi vrut să scriu că de la 1 până la 8 Martie, din zori până în crucea nopții, toate afacerile s-au învârtit în jurul Femeii, că armatele de croitori, cosmeticieni și frizeri s-au străduit pentru look-ul ei, că patronii au premiat-o și i-au dat liber de la muncă, că întregul comerț i-a stat la picioare cu cadouri și flori, că restaurantele i-au întins mese, că industria divertismentului s-a dat peste cap să o distreze, iar rețelele de telefonie și Internetul, să-i trimită mesaje cu urări de bine. Aș fi vrut, dar nu-i asta realitatea! Cine știe, poate la anu´! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Decembrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Luni, 12 Noiembrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 02 Martie 2019
Stire din Social : Fuego cântă la Mangalia de Ziua Femeii
Pagina a fost generata in 0.3715 secunde