Concurs Comisia Europeană lansează piața unică a serviciilor de comunicații prin satelit

319

Articole de la același autor

În viitorul apropiat, toți cetățenii Uniunii Europene vor avea acces la serviciile de comunicații prin satelit. Chiar și cele mai izolate cătune vor beneficia de transferul de date de mare viteză, de televiziune mobilă, intervenție în situații de calamitate și servicii medicale de la distanță.
Primul pas în această direcția a fost făcut prin lansarea procedurii de selecție unică, la nivel european, a furnizorilor de servicii de comunicații prin satelit. Ea va înlocui cele 27 de sisteme naționale de selecție.
Sistemele mobile prin satelit utilizează spectrul radio pentru a furniza servicii între o stație terestră mobilă și una sau mai multe stații situate fie în spațiu, fie la sol, în locații fixe. Acestea au capacitatea de a acoperi porțiuni vaste de teritoriu și de a ajunge în zone în care astfel de servicii nu erau, în trecut, viabile din punct de vedere economic.
Noua procedură de selecție va duce la formarea pieții unice a serviciilor mobile prin satelit. Ca urmare, se vor simplifica și accelera procedurile de acordare a licențelor pentru operatori. Piața unică va garanta că aceste servicii acoperă cel puțin 60% din teritoriul UE. Drept urmare, vor fi încurajate investițiile în sateliți europeni.
În prezent, industria de sateliți are o cifră de afaceri de 77 de miliarde de euro. În 2007, aceasta a avut o creștere de 16%. Din acest total, numai serviciile prin satelit au generat venituri globale de aproximativ 38 de miliarde de euro. Industria spațială europeană deține o cotă de 40% pe piețele mondiale de fabricare, lansare și operare a sateliților. Trei dintre cei mai mari cinci operatori de sateliți din lume se află pe teritoriul Europei.
Companiile interesate urmează să depună cereri, la Comisia Europeană, până la data de 7 octombrie 2008. În prima etapă a procesului de selecție, se va evalua capacitatea tehnică și comercială a candidaților de a-și lansa sistemele la timp. Criteriile aplicate în cea de a doua etapă de selecție vor include, printre altele: viteza cu care vor fi acoperite toate statele membre, gama de servicii, inclusiv în zonele rurale, numărul de utilizatori finali deserviți și capacitatea sistemului de a îndeplini obiectivele de politică publică și pe cele privind eficiența spectrului. Toate statele membre trebuie să se asigure că solicitanții selectați au drept de operare în țara lor. Se estimează că procedura de selecție va fi finalizată în prima parte a anului 2009, iar primele lansări de sateliți ar putea avea loc tot în 2009.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6847 secunde