Comisia Europeană: Multinaționalele, obligate să dezvăluie Fiscului schemele fiscale

112
Comisia Europeană: Multinaționalele, obligate să dezvăluie Fiscului schemele fiscale - eco-1498056135.jpg

Articole recomandate

Consilierii, bancherii și avocații care oferă mecanisme de evaziune fiscală au intrat în vizorul Comisiei Europene. "Cine este suficient de inteligent să proiecteze astfel de scheme (de repatriere a profiturilor - n.red.) va trebui să le spună autorităților fiscale", este așa - zisul principiul invocat de Comisia Europeană pentru a își justifica măsura.


Concret, Executivul comunitar vrea să oblige acești experți, sau eventual clienții lor, să declare la administrațiile fiscale din țările lor mecanismele de optimizare fiscală, deseori cu caracter transfrontalier, pe care le-au conceput, potrivit Agerpres.

Obligația de a declara un astfel de mecanism nu înseamnă în mod neapărat că acesta provoacă daune, ci numai faptul că merită să fie examinat de către autoritățile fiscale.

Statele membre își vor transmite reciproc, în mod automat, prin intermediul unei baze de date centralizate, informațiile primite privind sistemele de planificare fiscală, care le avertizează din timp cu privire la noile riscuri de eludare a obligațiilor fiscale și care le permit să ia măsuri pentru a bloca aranjamentele dăunătoare.

Astăzi propunem tragerea la răspundere a intermediarilor care creează și vând sisteme generatoare de evaziune fiscală. Efectul final va fi creșterea veniturilor fiscale ale statelor membre', a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

'Propunerea noastră va oferi mai multă siguranță intermediarilor care respectă spiritul și litera legislației noastre și le va face viața dificilă celor care, dimpotrivă, nu o respectă', a declarat la rândul său comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici.

Propunerea CE, care ia forma unei modificări a Directivei privind cooperarea administrativă (DAC), va fi înaintată Parlamentului European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare. Se preconizează că noile cerințe privind raportarea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar începând cu aceasta data statele membre ale UE vor avea obligația de a face schimb de informații o data la trei luni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 20 Iunie 2017
Stire din Economie : Euro e sub pragul de 4,6 lei
Marţi, 20 Iunie 2017
Stire din Economie : Francul e mai bogat cu 1,60 bani
Pagina a fost generata in 1.6169 secunde