Comisia Europeană propune eliminarea tarifelor de roaming

105
Comisia Europeană propune eliminarea tarifelor de roaming - telefon-1378741102.jpg
Comisia Europeană va prezenta miercuri un pachet de propuneri legislative în domeniul telecomunicațiilor menit să stimuleze competitivitatea în acest sector, una dintre măsuri fiind eliminarea tarifelor de roaming până în 2016, transmite Realitatea.net.
Proiectul pe care președintele CE Jose Manuel Barroso îl va prezenta la Strasbourg pare a fi ultima inițiativă legislativă importantă a Comisiei cu șanse de adoptare înainte de alegerile europene din mai 2014.

Comisarul pentru tehnologie, Neelie Kroes, care conduce acest proiect, pregătește terenul de mai multe luni, insistând pe necesitatea de a acționa înainte de a fi prea târziu astfel ca Europa să ajungă în elita mondială a economiei informaționale, chiar dacă sectorul telecomunicațiilor din regiune este considerat neperformant față de țări ca Statele Unite și Coreea de Sud.

Pachetul legislativ va avea impact dincolo de telecomunicații, datorită interconectării diferitelor sectoare economice, de la logistică la energie și până la sănătate, a spus o sursă apropiată situației.

Comisia vrea simplificarea reglementărilor, îmbunătățirea conexiunilor prin coordonarea mai bună a accesului la spectrul radioelectric pentru dezvoltarea serviciilor 4G, asigurarea accesului deschis la Internet prin împidicarea furnizorilor să restricționeze accesul la conținut.

Măsura emblematică a proiectului este eliminarea costului suplimentar impus de operatori clienților pentru convorbirile, mesajele text și transferurile de date din și către străinătate, de pe aparate mobile.

Plafoanele impuse de CE au condus deja la scăderea puternică a tarifelor de roaming.

Kroes a anunțat inițial că vrea eliminarea tarifelor de roaming din 2014, dar mai mulți operatori de telecomunicații au protestat, avertizând că măsura le-ar afecta ansamblul activităților.

Comisarul a reiterat însă, inclusiv pe contul de Twitter, că eliminarea suprataxării convorbirilor din străinătate rămâne obiectivul său.

Planul care va fi prezentat miercuri prevede eliminarea treptată a acestor tarife, în perioada 2014-2016, prin concurența dintre operatori și nu printr-o interdicție.

În acest scop, Comisia va cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor "pachete" care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor să formeze alianțe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.

Dacă un operator va continua să impună supracosturi, clienții vor putea să opteze pentru o companie concurentă, dacă acesta va avea o ofertă mai bună.

Comisia a preferat această abordare întrucât știe să operatorii au nevoie de timp pentru a efectua tranziția, a explicat sursa apropiată situației.

Între timp, proiectul CE prevede eliminarea, din 2014, a tarifelor de roaming pentru apelurile primite. În cazul telefoniei fixe, CE vrea alinierea tarifelor pentru apelurile în străinătate la nivelul apelurilor naționale la mare distanță.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 28 August 2013
Stire din Actual : Bruxellesul  somează Zagrebul
Pagina a fost generata in 0.5468 secunde