Comisia Europeană vrea să ducă internetul de mare viteză la sate

383
Îmbunătățirea accesului la internetul de mare viteză este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa, susține Comisia Europeană.
Conectarea la internetul de mare viteză a populației rurale (în pondere de 30%), care nu beneficiază de acest serviciu, ar trebui să constituie o prioritate pentru realizarea până în 2010 a obiectivului "servicii în bandă largă pentru toți", consideră Comisia Europeană. Internetul este considerat ca fiind un instrument puternic pentru stimularea redresării economice rapide.
Comisia intenționează să își utilizeze propriile programe de sprijin pentru a impulsiona dezvoltarea rețelelor și serviciilor de internet în zonele rurale și invită statele membre să facă la fel. Se consideră că un bun acces la internet poate reduce gradul de izolare și spori competitivitatea fermelor și societăților din mediul rural, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM), prin faptul că oferă acces la piețe internaționale și moduri mai rapide și mai eficiente de a face afaceri. Între timp, Parlamentul European și Consiliul discută pe marginea unei propuneri a Comisiei care vizează punerea la dispoziție a unei sume suplimentare de 1 miliard de euro, prin intermediul Planului european de redresare economică, pentru lărgirea accesului la internetul de mare viteză la toate regiunile Europei.
Deși, în medie, 93% dintre europeni pot avea acces la o conexiune internet de mare viteză, în zonele rurale, procentul este de doar 70%, iar în unele țări (cum ar fi Grecia, Polonia, Slovacia, Bulgaria și România), rețelele de internet de mare viteză în bandă largă deservesc nu mai mult de 50% din populația rurală, apreciază Comisia Europeană. Cel puțin în cazul țării noastre, procentul de 50% este exagerat.
În prezent, 80% din fermele suedeze au deja acces la internet, o treime din ele utilizând zilnic internetul (de asemenea, o treime utilizează internetul pentru a depune cereri de sprijin UE). În alte regiuni, însă, cum ar fi Toscana (Italia) și Ungaria, doar un sfert din fermieri utilizează internetul, ceea ce înseamnă că este mai greu să se planifice producția, produsele de piață și prețurile de acces pe piețele internaționale, să se verifice starea vremii sau să se stabilească acorduri de cooperare cu alți factori de pe piață. Fermierii nu sunt singurii privați de beneficiile oferite de această tehnologie: în întreaga Europă, doar 22,5% din locuitorii zonelor rurale utilizează servicii de e-guvernare precum depunerea declarațiilor fiscale, față de 32,9% în zonele urbane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5294 secunde