Concurs Cultura la normă se lasă cu proteste

201

Articole de la același autor

Sindicaliștii din cultură vor relua, din 10 martie, acțiunile de protest, deoarece sunt dezamăgiți de atitudinea Ministerului Culturii cu privire la Hotărârea de Guvern privind evaluarea și remunerarea personalului din instituțiile de spectacole. La Constanța, Sindicatul "Thalia" al Teatrului de Stat e dispus să ia atitudine în fața acestei hotărâri. Sindicatul Operei din cadrul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" nu a luat deocamdată nicio hotărâre în sensul unui protest, întrucât se află în proces de reorganizare.

Sindicaliștii solicită suspendarea în regim de urgență a acestui act normativ, promovarea proiectului agreat de Ministerul Culturii cu partenerii sociali și soluționarea problemelor majore cu care se confruntă Biblioteca Națională a României: "Pe data de 2 martie, reprezentanții federațiilor sindicale au luat la cunoștință cu surprindere că Ministerul Culturii intenționează să păstreze actuala formă a Hotărârii de Guvern nr. 1672/2008, cu mici modificări, ignorând cu desăvârșire punctul de vedere al partenerilor sociali", se arată în comunicatul sindicaliștilor.
Este vorba despre Hotărârea nr. 1672 din 10/12/2008, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 891 din 29.12.2008. În primul articol "se aprobă normele metodologice privind evaluarea personalului artistic, tehnic și administrativ de specialitate din instituțiile de spectacole sau concerte în vederea stabilirii salariilor de baza". Astfel că evaluarea devine cantitativă, stabilindu-se volumul de muncă rezultat din producțiile artistice noi și din cele prezentate în reluare.
În vederea stabilirii volumului de muncă, directorul general sau directorul fiecărei instituții de spectacole sau concerte are obligația de a configura repertoriul din perioada de referință, în acord cu prevederile contractului de management și luând în considerare propunerile regizorilor artistici sau dirijorilor. În urma configurării repertoriului, conducerea executivă calculează numărul serviciilor - constând în repetiție, repetiție generală și spectacol sau concert - din fiecare producție artistică.
"Vom pune și noi în discuție eventualitatea grevei în cazul în care hotărârea va fi pusă în aplicare mai devreme de trei ani. Nu suntem de acord cu evaluarea la spectacol, pentru că vor fi actori nedistribuiți care nu își vor lua banii. Vom lua și noi atitudine împotriva acestei hotărâri, că altfel rămân oameni pe drumuri", a spus Maria Lupu, președinta sindicatului "Thalia" al Teatrului de Stat Constanța, cu privire la evaluarea cantitativă a personalului artistic.
În Articolul 2 al Hotărârii de Guvern se specifică: "În vederea armonizării la nivel național a normelor de muncă în instituțiile de spectacole sau concerte, Ministerul Culturii și Cultelor va stabili, cu consultarea uniunilor de creatori legal constituite, numărul minim de spectacole/concerte pentru fiecare tip de instituție, cu luarea în considerare a specificului acestora, a numărului de săli aflate în exploatare și a numărului de colective artistice". Ar fi, însă, o noutate, să vedem reprezentanți ai ministerului negociind la Constanța numărul de spectacole: "Noi, cei din provincie, nu avem nicio legătură cu Ministerul Culturii, banii din proiectele lor se obțin foarte greu. Noi suntem plătiți din bugetul județului. Ministerul nu vine în provincie ca să vadă despre ce e vorba", a precizat Maria Lupu.
Protestele vor fi organizate la nivel național de Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură, Federația Artiștilor Interpreți din România, Uniunea Sindicatelor din Instituțiile de Spectacole și Federația Sindicatelor din Bibliotecile din România. Acțiunile de protest se vor desfășura în fața sediilor prefecturilor din țară, iar în București în fața sediului Guvernului și al Ministerului Culturii. Sindicatele artiștilor au mai protestat și în luna august a anului trecut față de normele de evaluare și remunerare propuse și, ulterior, adoptate de Executiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5755 secunde