Șezătoare româno - japoneză, la Școala nr. 12

1457

Articole de la același autor

Școala nr. 12 "B.P. Hașdeu" Constanța a găzduit, recent, activitatea intitulată "Japonia - obiceiuri și cultură. Șezătoare internațională", eveniment menit a aduce la cunoștința celor mici o parte din vasta cultură japoneză.
Activitatea se înscrie în proiectul "Interculturalitate România – Japonia", inițiat de Școala nr. 12 "B.P. Hașdeu" și Societatea de Haiku, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța (ISJ), proiectul fiind coordonat de prof. Mihai Laurenția (pentru clasele V-VIII) și de prof. Gherghina Barbu (pentru clasele I-IV).
Invitatul special al evenimentului a fost Irina Taraban, fostă elevă a Școlii nr. 12, actualmente stabilită în Japonia, care a expus într-un mod accesibil și plăcut cele mai cunoscute componente culturale ale universului japonez: ikebana, ceremonia ceaiului, kimono-ul, caligrafia, sărbătorile și haiku-ul. Cei mici au putut afla, de pildă, despre faptul că pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, în Japonia, fetele oferă băieților ciocolată neagră și, o lună mai târziu, băieții întorc favorul, oferindu-le fetelor ciocolată albă, obicei despre care se spune că leagă sau dezleagă prietenii. De asemenea, Irina Taraban a vorbit despre Sărbătoarea Fetițelor, marcată pe 3 martie, și despre Sărbătoarea Băieților, de pe 5 martie, când japonezii beneficiază de zile libere, pe care le petrec alături de familie, la fel ca și sărbătoarea Anului Nou, marcată printr-o cină specială.
Data de 15 august reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru japonezi, și anume Ziua Morților sau Sărbătoarea Străbunilor, zi în care japonezii lasă să plutească pe râu lămpi inscripționate cu numele morților. Așa cum a specificat Irina Taraban, pentru japonezi, copiii sunt foarte importanți. În acest sens, pe 10 octombrie, copiii de 3, 5 și 7 ani sunt duși în temple, pentru a se ruga pentru o viață îndelungată și prosperă. La majorat, toți tinerii care împlinesc 21 de ani sunt invitați la primărie, în luna ianuarie, pentru a primi cadouri și binecuvântarea primarului.
Irina Taraban a vorbit și despre kimono, costumul tradițional al japonezelor, vestimentație stabilită în funcție de fiecare anotimp în parte. Cele mai întâlnite kimono-uri sunt cele imprimate cu flori de cireș și frunze de arțar, dar și cu pasărea cocor, reprezentativă pentru japonezi.
Elevii au putut lua contact, de asemenea, cu stilurile caligrafice japoneze, și anume Kaisho, Gyosho și Shosho, dar și cu arta de aranjare a florilor, numită Ikebana. Cele trei flori de mărimi diferite reprezintă raportul dintre om și natură, fiecare ikebana asumându-și concepția timpului.
O mare parte a prezentării realizate de Irina Taraban a fost dedicată ceremoniei ceaiului, unul dintre cele mai importante momente din viața japonezilor. Astfel, ceremonia ceaiului este un simbol al încrederii și al respectului față de celălalt, bazat pe principiul esteticului, al disciplinei și al interacțiunii sociale.
Un grup de elevi de clasa a III-a și a IV-a, din cadrul Școlii nr. 12, a realizat demonstrații de ikebana, desen și origami, câteva dintre fete aducând o parte a culturii japoneze prin vestimentație, purtând kimono-uri în toate culorile.
Nu au lipsit nici lucrările realizate de Cercul de Cultură și Civilizație din cadrul Palatului Copiilor. Astfel, tradițiile românești au fost expuse de cei mici prin colaje, fotografii și desene, sub atenta coordonare a prof. Gabriela Barbu, prezentă, de asemenea, la eveniment.
La eveniment au mai participat Laura Văceanu, președintele Societății de Haiku, poetul Radu Patrichi, vicepreședintele Societății de Haiku, și inspector școlar de specialitate integrare europeană și programe comunitare Daniela Buliga, din cadrul ISJ.
În cadrul proiectului vor avea loc două acțiuni principale care vor aduce în discuție relațiile româno- japoneze: "50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia" și "Japonia - țările danubiene: Austria, Bulgaria, România și Ungaria". Cea de-a doua activitate va beneficia de prezența unor invitați din întreaga lume - scriitori, editori și profesori universitari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.798 secunde