România interbelică cum nu ați mai văzut-o

487

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța va găzdui, săptămâna aceasta, o expoziție fotografică dedicată României interbelice. Cele 172 de fotografii au fost realizate de germanul Willy Pragher (născut în Româ-nia), surprinse pe meleagurile sale părintești.
Expoziția intitulată "Refractări, Willy Pragher: spații vizuale românești, 1924-1944\" are toate șansele să îi determine pe mulți să-și reconsidere părerea despre această perioadă a istoriei României. După ’89, o bună parte a intelectualității autohtone, partizană a occidentalizării României, privea la perioada dintre cele două războaie mondiale ca la o perioadă de aur a democrației capitaliste și a creației culturale. La două decenii după căderea comunismului în țara noastră, a venit timpul să reevaluăm inclusiv acest mit postdecembrist, născut probabil ca reacție la istoriografia comunistă care prezenta perioada interbelică drept una a sărăciei și opresiunii capitaliste. Fotografiile lui Willy Pragher surprind atmosfera unei lumi contradictorii și complexe care refuză să se lase încătușată în categorii ideologice înguste și etichetată sumar.
Reprezentant al curentului "Noii viziuni", fotograful a activat la Berlin și la Freiburg. Cuprinzând peste 12.000 de imagini, moștenirea fotografică a lui Pragher, păstrată la Arhivele de Stat din Freiburg, constituie o sursă istorică de valoare excepțională cu privire la istoria României interbelice.
Tema constantă a fotografiilor sale expuse în cadrul acestui eveniment este coexistența tradiției și modernității, a formelor de cultură tradiționale și a celor specifice societății industriale în devenire pe fundalul evoluțiilor sociale și tehnologice din prima jumătate a veacului al XX-lea. Expoziția tematizează, deci, marile frământări politice și culturale ale istoriei contemporane românești, cărora Pragher le-a fost martor și pe care le-a surprins prin intermediul fotografiei.
Curentul numit "Noua Viziune" în arta fotografică a fost specific primei jumătăți a secolului XX, când în urma mecanizării masive a industriei, dar și a războiului, fotografii au început să experimenteze cu camera de luat vederi și cu fotomontaje, explorând noi unghiuri de abordare estetică, dar și ideologică - fiind perioada ridicării și triumfului unor noi ideologii, precum comunismul și fascismul.
Evenimentul este rodul unei colaborări între Expoziția foto a Arhivelor Landului Baden-Württemberg (Arhivele de Stat Freiburg) și a Institutului de istorie și geografie regională din Tübingen, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Județean Satu Mare. Expoziția poposește la Constanța după ce a mai fost găzduită în iulie 2007 la Tübingen, Sibiu, București, Cluj-Napoca, Reșița, Ulm, Sigmaringen, Freiburg și Viena. A doua etapă a turneului ei în România are loc în perioada septembrie 2008 – mai 2009. La Constanța, vernisajul expoziției va avea loc în data de 14 ianuarie, la ora 12, la Muzeul de Istorie și Arheologie.
Expoziția este însoțită de un catalog în limba germană și română, care, pe lângă toate exponatele prezentate, cuprinde studii privitoare la biografia fotografului, la istoria României, la "Noua viziune" și la propaganda vizuală în cel de-al Treilea Reich și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.865 secunde