Compania Apple are depuși 181 miliarde de dolari în paradisuri fiscale

189
Compania Apple are depuși 181 miliarde de dolari în paradisuri fiscale - dolari-1460738763.jpg

Articole recomandate

Compania americană deține primul loc într-un top privind sumele depuse în paradisuri fiscale, potrivit unui studiu realizat de Oxfam America.



Studiul ordonează 50 de mari companii din Statele Unite în funcție de ajutoarele fiscale primite de stat, de profiturile realizate, de taxa federală pe profit plătită și toate taxele vărsate, banii ținuți în regimuri offshore, subsidiare deținute în paradisuri fiscale, etc.

Cu 181 miliarde dolari, din un total de 1.381 miliarde dolari, compania americană Apple, producătorul iPhone și a popularei game de calculatoare Mac, deține supremația.

Apple este urmată de General Electric cu 119 miliarde dolari și de Microsoft cu 108 miliarde. Unele companii dețin sute de subsidiare în paradisuri fiscale menite să optimizeze profiturile. Potrivit Oxfam America, bancherii de la Morgan Stanley au nu mai puțin de 201 subsidiare, fiind urmați de producătorul de medicamente Pfizer cu 151 subsidiare. Pepsico (fabricantul Pepsi) are 132 subsidiare, iar un alt fabricant de medicamente, respectiv Merck, are 121.

Ajustările fiscale au ajutat marile firme americane să plătească taxe infime. General Electric sau Morgan Stanley au înregistrat rate de impozitare de 6-7%.

Evitarea plății taxelor de către companiile internaționale costă bugetul Statelor Unite aproximativ 111 miliarde dolari anual. Alte 100 de miliarde de dolari sunt pierduți de statele sărace. Aceasta este o piedică în calea investițiilor în educație, sănătate, infrastructură sau alte forme de reducere a sărăciei, estimează Oxfam America.

Autorii politicilor naționale și sistemele fiscale mondiale permit marilor corporații să evite plata taxelor ceea ce contribuie la accentuarea inegalităților și distruge orice țesătură socială.

Potrivit Oxfam, în perioada 2008-2014 primele 50 de companii americane au primit împreună 27 de dolari în împrumuturi guvernamentale, garanții sau scutiri de taxe la fiecare dolar plătit statului.

În aceeași perioadă, aceleași companii au cheltuit pe lobby 2,6 miliarde dolari, primind în schimb facilități fiscale de 11.200 miliarde dolari. Deși rata de impozitare a profitului este în medie de 35% aceste companii au înregistrat o rată de 26,5%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.435 secunde