Compania Oil Terminal e "condamnată" să nu facă disponibilizări

1275
"Traficul estimat pentru 2009, de 8,5 milioane tone, este cu 20% mai mic decât cel realizat în anul precedent", a afirmat Silviu Wagner, directorul general al Oil Terminal Constanța.
În ciuda reducerii veniturilor, compania este sănătoasă din punct de vedere financiar. "Nu avem restanțe la buget, la furnizorii de utilități și prestatorii de servicii ori la salarii" – precizează Wagner.
Pe fondul scăderii traficului și a cifrei de afaceri, presiunea salarială a crescut. "Ponderea salariilor este foarte mare în totalul cheltuielilor – spune directorul general. Avem 1.318 salariați și trăim într-o economie capitalistă în care eficiența este zeul la care ne închinăm cu toți. Cu toate acestea nu am dat oameni afară și nu intenționăm să facem disponibilizări."
Pare șocant să auzi un manager afirmând că firma pe care o conduce "are excedent de personal", dar că noțiunile precum "disponibilizări", "șomaj" sunt excluse din limbajul companiei. Mult mai șocant este să afli că, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă, persoanele disponibilizate beneficiază de o compensație de 1,5 salarii de încadrare pentru fiecare an de vechime în Oil Termial. În consecință, un angajat cu 20 de ani vechime în unitate ar trebui să primească 30 de salarii compensatorii, dacă ar fi disponibilizat.
Este clar de ce, în ciuda excedentului de personal, a ponderii mari a salariilor în totalul cheltuielilor, compania nu își poate permite să facă disponibilizări. Ar costa-o mult mai mult dacă ar da oamenii afară, decât dacă i-ar ține în continuare și le-ar da câte ceva de lucru. În acest caz, singura soluție pentru companie este să găsească noi contracte, să atragă un volum mai mare de trafic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.414 secunde