Companiile cărora le-a scăzut cifra de afaceri cu 10% pot primi subvenții

199
Companiile cărora le-a scăzut cifra de afaceri cu 10% pot primi subvenții - subventii-1598640434.jpg

Articole recomandate

Pachetul financiar guvernamental de completare a veniturilor angajaților al căror program de muncă a fost redus poate fi accesat de companii care au înregistrat o scădere lunară în acest an a cifrei de afaceri de 10% comparativ cu luna similară a anului 2019, a declarat, vineri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că Guvernul a decis, în ședința de joi seară, adoptarea măsurii de subvenționare a veniturilor acelor angajați cărora angajatorii sunt nevoiți să le reducă programul de lucru în urma scăderii comenzilor companiei în contextul crizei economice.

"În primul rând am decis asupra sprijinirii angajatorilor ale căror comenzi sunt încă sub nivelul pe care îl aveau înainte de perioada de criză. Sunt situații în care toate efectele acestei crize se traduc în scăderea comenzilor pentru domeniile în care activează, motiv pentru care, înțelegând faptul că în condiții de scădere a comenzilor, și activitatea este redusă și ca atare și încărcarea pe care o au angajații este diminuată, Guvernul a decis să reglementeze o măsură de sprijinire a unui 'timp flexibil de lucru' acolo unde se justifică. Este vorba despre angajator, care împreună cu angajații lor, vor putea decide în perioada următoare, până la sfârșitul acestui an, când se aplică această măsură, condițiile în care se reduce timpul de lucru pentru angajații lor pe fondul scăderii comenzilor, iar pentru a beneficia de sprijinul oferit de Guvern trebuie să parcurgă câteva etape", a explicat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a afirmat că Guvernul va acoperi trei sferturi din venitul pe care angajatul l-ar fi pierdut în zilele în care rămâne fără program de muncă.

"Practic, pentru a putea beneficia de această măsură, angajatorul, în colaborare cu angajatul, cu informarea sindicatului sau, după caz, a angajatului, doar după informarea acestuia și în consultare cu el, va putea lua decizia reducerii programului de lucru pentru angajat. Ce înseamnă acest lucru: angajatul va lucra un timp redus de lucru, și va primi 75% din diferența dintre salariul pe care îl avea înaintea perioadei de criză și salariul care rezultă din reducerea timpului de lucru. Voi da un exemplu: reducerea timpului de lucru, așa cum am reglementat, se poate face la maxim 50%. Dacă îți decide reducerea cu 50% a timpului de lucru, înseamnă că salariatul va avea un salariu de 87,5%, muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru", a detaliat Violeta Alexandru.

Aceasta a menționat că măsura va fi valabilă până la finalul anului 2020, dar nu a precizat care va fi prima lună în care se va aplica.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4215 secunde