Conducerea terminalului DP World din portul Constan╚Ťa a st├órnit furia sindicatelor

3043
Compania Constan╚Ťa South Container Terminal (CSCT), parte a concernului DP World (num─ârul unu ├«n r├óndul operatorilor de m─ârfuri containerizate de pe pia╚Ťa mondial─â), este cel mai mare terminal de containere din portul rom├ónesc, dar ╚Öi de la Marea Neagr─â. Totodat─â este unul dintre cei mai performan╚Ťi operatori din portul Constan╚Ťa.

Conform datelor publicate de Ministerul Finan╚Ťelor Publice, anul 2019 l-a ├«ncheiat cu un profit brut de 52.702.167 lei (circa 11.106.416 euro), mai mare cu 20,34%, ├«n lei (respectiv 18,1%, exprimat ├«n euro), fa╚Ť─â de anul 2018. Performan╚Ťa a fost ob╚Ťinut─â cu un personal mediu de 449 de angaja╚Ťi.Terminalul str─âluce╚Öte prin tehnologiile ultramoderne de care dispune, dar adev─ârata sa bog─â╚Ťie, f─âr─â de care echipamentele ╚Öi utilajele sale n-ar fi ├«n stare de nimic, este resursa uman─â.

La nivelul concernului DP World, for╚Ťa de munc─â este foarte pre╚Ťuit─â, dup─â cum reiese dintr-un mesaj postat pe pagina sa online, care exprim─â filosofia sa social─â: ÔÇ×Suntem o familie de peste 56.000 de angaja╚Ťi, datorit─â c─ârora comer╚Ťul se desf─â╚Öoar─â ├«n fiecare zi. ╚śtim c─â oamenii sunt cel mai important atu al nostru, a╚Öa c─â ne ocup─âm de acest bun al nostru, cultiv├óndu-i ╚Öi ajut├óndu-i s─â-╚Öi ating─â ├«ntregul poten╚Ťial prin programe cuprinz─âtoare de ├«nv─â╚Ťare ╚Öi dezvoltareÔÇŁ.

O disponibilizare suspect─â

├Än mod inexplicabil, filosofia concernului privind resursa uman─â nu este ├«mp─ârt─â╚Öit─â de conducerea unit─â╚Ťii sale din portul Constan╚Ťa, care a decis s─â renun╚Ťe la trei operatori de pe macaralele portal de cheu.

Dup─â cum reiese din comunicatul dat publicit─â╚Ťii, de vin─â pentru concedierea lor ar fi pandemia Covid-19, din cauza c─âreia compania a ├«nregistrat ÔÇ×sc─âderi ale volumelor comerciale, ├«n unele luni acestea fiind cu aproape 20% mai mici fa╚Ť─â de 2019ÔÇŁ.

Drept urmare, conducerea companiei s-a sim╚Ťit obligat─â s─â ia m─âsuri.ÔÇ×Disponibilizarea celor trei operatori face parte din pachetul de m─âsuri pentru stabilizarea ╚Öi consolidarea opera╚ŤiunilorÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul de pres─â.

Totodat─â au fost retrase 11 anun╚Ťuri de oferte de munc─â ╚Öi ├«nghe╚Ťate angaj─ârile pe respectivele posturi, ÔÇ×p├ón─â la ├«mbun─ât─â╚Ťirea situa╚Ťiei economice globaleÔÇŁ.

Reac╚Ťia sindical─â

Decizia conducerii CSCT a st├órnit reac╚Ťia mi╚Öc─ârii sindicale. Mai ├«nt├ói, Bogdan Hossu, pre╚Öedintele Confedera╚Ťiei Na╚Ťionale Sindicale ÔÇ×Cartel AlfaÔÇŁ, ╚Öi Ion Caraignat, pre╚Öedintele Uniunii Sindicale Teritoriale Filiala Constan╚Ťa, au ├«ncercat, pe calea dialogului, s─â ob╚Ťin─â anularea concedierilor. ├Än zadar! Conducerea societ─â╚Ťii a r─âmas inflexibil─â.

Drept urmare, sindicatele au decis s─â ac╚Ťioneze. Sub semn─âtura pre╚Öedintelui Ion Caraignat, Uniunea Sindical─â Teritorial─â Filiala Constan╚Ťa a dat publicit─â╚Ťii un comunicat de pres─â ├«n care se arat─â c─â: ÔÇ×Societatea Constan╚Ťa South Container Terminal (DP World) a dispus, ├«ncep├ónd cu data de 10 septembrie 2020, concedierea, pentru motive care nu ╚Ťin de persoana salariatului, a colegului nostru Pavel Nicolae, liderul Sindicatului Uniport Constan╚Ťa South, sindicat afiliat la organiza╚Ťia noastr─â sindical─â.Societatea a avut profit de milioane de dolari ├«n anii preceden╚Ťi (╚Öi va avea cu siguran╚Ť─â ╚Öi ├«n anul 2020) ╚Öi totu╚Öi a optat s─â concedieze pentru motive care nu ╚Ťin de persoana salariatului un num─âr de trei salaria╚Ťi, printre care ╚Öi colegul nostru Pavel Nicolae, liderul sindicatului ╚Öi angajat ├«n cadrul societ─â╚Ťii ├«nc─â din anul 2008 cu rezultate foarte bune pe func╚Ťia de╚Ťinut─â.

M─âsura concedierii nu are o justificare real─â, fiind greu de crezut c─â a╚Öa-zisele probleme care au generat concedierea se vor rezolva cu concedierea celor trei salaria╚Ťi, ├«n contextul unui profit anterior de milioane de dolari.

Sindicatul Uniport Constan╚Ťa South, sprijinit de membrii sindicatelor afiliate la Filiala Constan╚Ťa a Confedera╚Ťiei Na╚Ťionale Sindicale ┬źCartel Alfa┬╗, va organiza ac╚Ťiuni de protest ├«mpotriva m─âsurii de concediere a celor trei salaria╚Ťi, apreciind m─âsura concedierii abuziv─â ╚Öi nelegal─âÔÇŁ.

Vor cere ajutorul justi╚Ťiei

Ion Caraignat a declarat, pentru cotidianul ÔÇ×Cuget LiberÔÇŁ, c─â, ├«n opinia sa, decizia de concediere a celor trei angaja╚Ťi nu are nicio fundamentare obiectiv─â, economic─â ori profesional─â.

ÔÇ×Pavel Nicolae, liderul de sindicat concediat, este unul dintre cei mai buni operatori de utilaje portuare, fiind declarat, ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani, campion absolut la nivelul concernului DP World, pentru c─â a realizat num─ârul cel mai mare de manevre. Lucreaz─â la CSCT de la ├«nfiin╚Ťarea companiei ╚Öi, din cauza efortului depus de-a lungul anilor, s-a ├«mboln─âvit, fiind nevoit s─â se opereze pe coloan─â. Este primul lucr─âtor din CSCT care a fost declarat cu boal─â profesional─â.

Ceilal╚Ťi doi lucr─âtori sunt ╚Öi ei sindicali╚Öti, iar unul mai are doar trei ani p├ón─â la pensie. Sindicatele din ├«ntreaga confedera╚Ťie au fost informate despre acest caz ╚Öi sunt al─âturi de cei trei lucr─âtori. Toate au luat atitudine prin comunicate transmise pe adresa companiei, ├«n cursul zilei de vineri, 11 septembrie 2020. Vom informa conducerea concernului DP World din Dubai despre ceea ce se ├«nt├ómpl─â la Constan╚Ťa, precum ╚Öi organiza╚Ťiile sindicale interna╚Ťionale. Totodat─â, vom ataca decizia conducerii CSCT ├«n instan╚Ť─â.

Membrii no╚Ötri de sindicat din acest terminal portuar ne-au informat c─â, ├«n continuare, li se cere s─â fac─â ore suplimentare. Conducerea CSCT va trebui s─â le explice judec─âtorilor de ce concediaz─â lucr─âtori bine preg─âti╚Ťi, cu mult─â experien╚Ť─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care colegii lor sunt nevoi╚Ťi s─â munceasc─â peste programÔÇŁ, a afirmat Ion Caraignat.Cum va reac╚Ťiona ╚Öeicul Ahmed Bin Sulayem?

Stima╚Ťi cititori, suntem curio╚Öi s─â ╚Ötim dac─â ╚Öeicul Ahmed Bin Sulayem, conduc─âtorul concernului DP World, a aflat de scandalul declan╚Öat la Constan╚Ťa, chiar de cel c─âruia i-a ├«ncredin╚Ťat conducerea terminalului portuar. Dac─â nu, ├«l va informa ziarul ÔÇ×Cuget LiberÔÇŁ. Sunt convins c─â ╚Öeicul va lua m─âsuri radicale ├«mpotriva acelor subalterni care sfideaz─â filosofia social─â a concernului, concediind trei lucr─âtori de la unitatea din Constan╚Ťa, membri ai aceea╚Öi familii de peste 56.000 de angaja╚Ťi. Cu siguran╚Ť─â c─â ╚Öeful concernului DP World nu va fi de acord ca marea familie a DP Word s─â se arate nerecunosc─âtoare ╚Öi s─â ├«i lase pe drumuri pe trei dintre fii ei devota╚Ťi ╚Öi profesioni╚Öti, oameni care ╚Öi-au pus ├«n pericol s─ân─âtatea ╚Öi via╚Ťa pentru ca terminalul de containere din portul Constan╚Ťa s─â produc─â ╚Öi s─â fac─â profit. Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9852 secunde